Izvor: B92

Pet naselja ligurskog priobalja, međusobno povezanih železnicom ili kristalno čisto more Elbe vredi videti bar jednom u životu.

Italijansku avanturu započnite u Parmi, prekrasnom gradu u pokrajini Emilia - Romanja, koji je pravi raj za gurmane. Nećete otići a da ne probate izvrsni domaći parmezan, pršutu i nadaleko poznate testenine. Nakon uživanja u hrani sledi razgledavanje. Vredi posetiti Palaco dela Pilota, nekadašnju rezidenciju Marije Lujze, vojvotkinje od Parme. Nemojte da preskočite ni Teatro Farnese, jedno od najlepših istorijskih pozorišta na svetu.

Posebno je po unutrašnjosti izrađenoj od drveta. Imalo je rotirajuću pozornicu i plemićku ložu, koju i danas možete videti u originalnom obliku. Posebna je i zgrada opere Teatro Ređio di Parma sa čak 1.400 sedišta. Kao jedna od najznačajnijih operskih građevina u Italiji, ponosi se "Festivalom Verdi" koji slavi lik i delo poznatog kompozitora. Potom se spustite do trga Duomo, gde vas čekaju katedrala i krstionica, koje su zaštitni znaci grada.

Treće ostrvo po veličini u Italiji - Elba očaravaće vas sledećeg dana putovanja. Kao deo Nacionalnog parka Toskanskog ostrvlja, zbog kristalnog mora zovu ga i otpalim biserom sa ogrlice boginje Afrodite, dok je putovala svom Erosu. Osim bojama, Elba će vas omamiti i svojim čudesnim mirisima. Predlažemo da zavirite u manufakturu za proizvodnju parfema "Acqua dell'Elba", gde mirise možete kupiti i poneti kao suvenir.

Najveći grad na ostrvu je Portoferajo, koji će vas svojim uređenjem podsetiti na Pariz, jer je smernice za uređenje davao je niko drugi do Napoleon Bonaparta za vreme služenja svoje 300-dnevne kazne. Istražujući grad sigurno ćete ogladneti, pa energiju možete da obnovite u Vili Mulini iz brojna ostrvska jela koja možete zaliti domaćim pivom.

Thinkstock

Sledeći dan rezervišite za Nacionalni park Ćinkve Tere, pet naselja ligurskog priobalja, međusobno povezanih železnicom. Svako od njih će vas oduševiti sadržajima, tako na Monterosu nećete izdržati da se ne okupate na predivnim plažama. Vernaca, šareno ribarsko selo odlična je kulisa za fotografisanje.

Kroz Kornilju ćete doću do Riomađorea, srednjovekovnog grada sa bogatom istorijom iz rimskog doba. Staza od 900 metara ukopana u stenu dovešće vas do susedne Manarole, koja je poznata po neobičnoj prirodnoj luci.

Uz sve prethodno, nemojte da zaobiđete Montekatini Alto - stari grad smešten na brežuljku, do koga se dolazi uspinjačom. Uz prekrasan pogled najbolje pristaje čaša kjantija ili romantična večera.

Na povratku nemojte da propustite Feraru, renesansni grad koji je tokom 15. i 16. veka predstavljao pravo umetničko i intelektualno središte. Istražite brojna utvrđenja i palate, jer je celo istorijsko jezgro grada 1995. godine uvršteno u svetsku baštinu UNESCO-a.

Ne treba biti skeptičan kad je lokalna gastronomija u pitanju, zato probajte "kapelaći di cuka", testeninu punjenu bundevom i parmezanom ili pitu od makarona.

Thinkstock

.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.