Izvor: B92

Među nekoliko sačuvanih crkava brvnara u Srbiji, jedna od najskladnijih i najočuvanijih nalazi se u selu Skadru kod Pecke, posvećena Vaznesenju Gospodnjem. Podigli su je doseljenici iz okoline Skadra na Bojani u Albaniji koji su selu dali sadašnje ime. Više puta je spaljivana, ali su je meštani uvek obnavljali dobrotvorim prilozima. Danas je pod zaštitom kao spomenik kulture iz Valjeva.

Sagrađena od brvana, najdostupnijeg materijala te 1720. kada je prema izvorima podignuta, smeštena je u sebi bliskom okruženju – šumi.

Drveni zvonik, tik uz hram, da ne odstupa od celine. Ukrašena je dekorisanim stubovima i izrezbarenim vratima sa zapadne strane. Zidali su je meštani Skadra, pa je po njoj i selo dobilo ime.

Ta veza sa Albanijom ni do danas nije pokidana. Turci su je vise puta spaljivali, ali su je meštani prilozima uvek obnavljali.

To potvrđuje i uramljen vez meštanke koja donira novac uz pomen supruga nastradalog u šumi. Od turskih razaranja sačuvano je nekoliko starih relikvija. Nedaleko odavde, u dvorištu crkve u Peckoj, još jedna oosebnost - grob Vladislava Ribnikara, novinara, osnivač i urednik lista "Politika".

Kada prestane doba heroja obično se zaborave dela, a i grob.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.