Izvor: B92

Nekada se govorilo “razvijen kao albanski turizam”, a danas je cela Albanija jedno veliko gradilište, posebno primorski deo ove nama još nedovoljno poznate zemlje.

Najatraktivnija lokacija svakako je Saranda, grad sa oko 50.000 stanovnika koji je i istoimena pokrajina. U blizini ovog grada nalazi se i veliki broj divljih plaža sa kojih se pruža pogleda na Krf i nestvarnu boju Jonskog mora.

Na svega desetak kilometara od Sarande nalazi se selo Ksamil preko puta kojeg se pruža pogled na tri mala ksamilska ostrva i bele peščane plaže, kojih ima i u samom selu.

Na 150 metara nadmorske nalazi se jedan od najfascinantnjijih izvora u ovom delu Evrope. Snage od 1.800 litara u sekundi, deset izvora formira reku Bistricu koja se uliva u Jonsko more. Ronioci su do sada uspeli da zarone do prvih pedeset metara dubine, a zbog neverovatne lepote ovaj izvor dobio je naziv Blue Eye, plavo oko.

Iako svojom lepotom ovaj deo Evrope osvaja iz godine u godinu sve više turista, pitanje koje se uvek postavalja je isto, odakle god da dolazite - Srbije, Brazila ili Amerike: koliko je sigurno?

Pogledajte prilog iz emisije “150 minuta”.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.