Izvor: N. M. Nedeljkoviæ

Autor: {"id":407746,"id_news":1275444,"name":"","surname":"N. M. Nedeljkovi\u00e6"}

Poseta Famagusti, odnosno turskom delu Kipra, odličan je izbor za sve koji nisu planirali da imaju aktivan odmor. Cene su znatno povoljnije od grčke strane ovog prelepog ostrva. Usluga u hotelskim kompleksima je identična onoj koju dobijate u Turskoj. Još ako putovanje planirate sa malom decom, sa izborom Kipra sigurno nećete pogrešiti.

Daleko od toga da ova ostrvska zemlja nema šta da ponudi onima koji na putovanju žele da obilaze istorijske znamenitosti, muzeje i druge turističke atrakcije. Ali, odlaskom na sever izleti zahtevaju znatno više vremena i energije.

A s druge strane, hoteli koji forsiraju "ol inkluziv" smeštaj, jednostavno vas vuku da u njima provedete ceo dan. Uglavnom imaju prelepe privatne plaže i nestvarno lepo i čisto more. Hrana se skoro neprekidno služi od ujutru do uveče i obroci su podeljeni u tri glavna i nekoliko sporednih jela. Malo je reći da je izbor hrane, pogotovo u hotelima višeg ranga, nestvarno veliki. Takođe, osim ekskluzivnih brendova, sva pića su uračunata u aranžman.

Cene smeštaja naravno variraju od meseca do meseca, pa su tako jun i septembar najjeftiniji. A istovremeno tada su vremenski uslovi idealni - more je dovoljno toplo, a sunce nije prejako. Ovakav paket sa uračunatim avionom, sa deset noćenja u septembru, može se naći već za 700 evra. Ali većina agencija organizuje i ture od sedam noćenja, pa ako želite kraći odmor, možete proći jeftinije.

Tokom cele sezone avioni idu direktno iz Beograda za Larnaku. Let traje oko dva i po sata, a nakon toga agencije organizuju prevoz do hotela. Do severa Kipra autobusom je potrebno oko sat vremena, a onda se još dodatno putuje do željenog hotela.

Foto: Thinkstock

Prolazak kroz pasošku kontrolu na aerodromu ne predstavlja problem bez obzira na to da li idete u turski ili grčki deo. Isti je slučaj i sa administrativnim prelazom na kojem ulazite u nepriznatu državu Tursku republiku Severni Kipar, gde ćete carinicima opet morati da date svoja dokumenta.

Obilazak ostrva je najlakši ako imate sopstveni prevoz, ali treba imati u vidu da se na Kipru vozi levom stranom, pa je bolje da koristite taksi ili da uplatite organizovane ture. Za pređenih deset kilometara taksijem potrebno je da izdvojite oko deset evra.

Važno je napomenuti da je valuta na severnom delu turska lira, ali svi primaju evre. Jedino se može desiti da ako date evre kusur dobijete u lirama. Inače, jedan evro vredi oko četiri lire.

Treba imati u vidu da su hotelski kompleksi na plažama daleko od urbanih zona, što znači da u blizini uglavnom nema prodavnica i apoteka. Poprilično loše su snabdeveni i marketi u gradu, pa ako idete sa bebom, obavezno ponesite sve što vam je neophodno.

Izvor: Novosti.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.