Izvor: B92

"Vikend u Tirani", "Upoznajte Albaniju"... samo su neke od ponuda domaćih turističkih agencija, zbog kojih se danas pitamo šta znamo o Albaniji i Tirani. Iz godine u godinu sve je više onih koji otkrivaju zemlju orlova.

Danilo Mašojević je narednih dana na proputovanju Albanijom i prenosi prve utiske iz Tirane. Obilazak grada počinje na Skenderbegovom trgu na kome ima dosta turista, najviše iz Italije i Australije. Na svakom koraku mogu se čuti italijanski i engleski jezik.

Albanci odlično govore engleski, pogotovo radnici u lokalima. To ne čudi, jer Tirana sa 450 hiljada stanovnika, ima 27.000 registrovanih ugostiteljskih objekata.

Iako se dečja igrališta ne vide baš često, kafići su puni od 9 ujutro. Albanci za sebe kažu da su loši vozači, poštuju jedino pravilo desne strane.

Fontane na Skenderbegovom trgu jedan su od retkih načina da se Albanci rashlade po vrelom danu. Vidno je prisustvo mladih na ulicama, što ne čudi s obzirom da je prosečna starost stanovnika Tirane 29 godina.

Noćni život albanske prestonice je sve čuveniji u regionu, pa nismo propustili da ga osetimo. Studentkinja Megi koju smo sreli u klubu kaže da se u Tirani najbolje živi u odnosu na druga mesta u zemlji.

"U Tirani je najveći broj fakulteta i odlična ponuda klubova. O Srbiji ne znam mnogo, ali želim da i ja osetim Srbija, vreme je za razmenu naših kultura", kaže Megi.

Srednjoškolke Odri, Sara, Kejsi, Indira i Klea provodile su se u restoranu. Posetiocima kažu da obavezno treba da posete gradski trg, jer je to najnovije u gradu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.