Everest možda više nije isti kao pre

Nepal je najavio da će u naredne dve godine ponovo premeriti najviši vrh sveta Mont Everest, kako bi utvrdili da li je na njegovu visinu uticao veliki zemljotres iz 2015. godine.

Klix.ba Izvor:
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Nepalci će merenja obaviti samostalno, iako kineske, indijske i druge institucije nude pomoć i saradnju.

Rezultati merenja pružiće im važne informacije o efektima klimatskih promena na slavni planinski vrh.

Prošle nedelje je grupa tehničara već započela pripremne radove u distriktu Udajapur, a ove godine merenja će se obavljati i u Basgariju i Lukli.

"Uključićemo međunarodne stručnjake i naučnike", najavili su iz Nepala. Tehničku podršku pruža im Međunarodno udruženje geometara.

Visina Everesta je 8.848 metara, a satelitski snimci radara Sentinel-1A pokazuju da je posle zemljotresa iz aprila 2015, najviši vrh sveta sada nešto niži.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Hotel sa nula zvezdica bez krova i zidova i sjajnim pogledom

Noć u "apartmanu" sa duplim krevetom u polju košta 270 evra, ali zato dobijete piće kada stignete, doručak i usluge "modernog batlera", odnosno lokalnog farmera u gumenim čizmama. On odvodi goste do "sobe", obaveštava ih o vremenskim prilikama i priča lokalne viceve kroz stari TV set.

Vesti subota 24.06. 21:30 Komentara: 22

Famagusta, turski Kipar nestvarnih plaža i prelepog mora

Poseta Famagusti, odnosno turskom delu Kipra, odličan je izbor za sve koji nisu planirali da imaju aktivan odmor. Cene su znatno povoljnije od grčke strane ovog prelepog ostrva. Usluga u hotelskim kompleksima je identična onoj koju dobijate u Turskoj. Još ako putovanje planirate sa malom decom, sa izborom Kipra sigurno nećete pogrešiti.

Vesti subota 24.06. 08:36 Komentara: 21
strana 1 od 946 idi na stranu