Izvor: Tanjug

Turistički kompleks oko Avalskog tornja, koji se prostire na površini od oko 500 kvadratnih metara i u čije uređenje je, u cilju unapređenja turističke ponude, Ministarstvo trgovine i turizma i telekomunikacija uložilo 47 miliona dinara, otvoren je danas za posetioce.

Radovi na uređenju tog kompleksa počeli su krajem septembra 2016. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić kazao je nakon obilaska podnožja tornja, gde je urađeno novo igralište za decu, teretana na otvorenom, etno-galerija, suvenir kuća i menjačnica, rekao da Avalski toranj prošle godine posetilo 137.000 turista, a da se očekuje da ove godine bude prodato više od 180.000 ulaznica.

"Mi već u prvih pet meseci imamo rast broja posetilaca na Avali za više od 10 odsto i sa ovim sadržajima njihov broj će biti veći sigurno", rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima cilj je da Avala postane glavna turustička destinacija u Beogradu i Srbiji i da što više dece i školskih ekskurzija posećuje tu destinaciju. Ljajić je naglasio da ovo uređenje prostora oko Avalskog tornja, koji je nekada bio parking i skladište, puno znači za Beograd koji beleži rast turista i procene su da će ove godine posetiti ga oko milion turista, od kojih je 80 odsto stranih.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je Avalski toranj simbol Beograda i Srbije, ali da nije dovoljno iskorišćen turistički potencijal.

"Ovo je deo naše strategije da privučemo više turista u Beograd", kazao je Mali naglašavajući da su radovi na uređenju ovog kompleksa primer kako zajedničkim radom mogu da se ostvare dobri rezultati.

Mali je najavio da će grad i dalje raditi na privlačenju turista u prestonicu, dodavši da se već sredjuje Skadarlija, da je otvorena fontana na Slaviji, a da će se sređivati i Trg Republike, bezistan i podzemni prolazi u gradu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.