Izvor: lonelyplanet.com

Težeći da ograniči preveliki broj turista, Venecija razmatra meru zabrane otvaranja novih hotela u istorijskom centru garda.

Čuvene gondole, zadivljujuća ahitektura i izvrsna hrana svake godine privlače u Veneciju turiste u ogromnim brojevima, što za rezultat ima opadanje broja stalnih stanovnika u istorijskom centru grada.

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro nedavno je odobrio predlog sekretara za urbano planiranje Masimilijana de Martina o zabrani otvaranja novih smeštajnih kapaciteta u starom delu grada. Sada postoji mogućnost za smeštanje 47.000 posetilaca.

De Martin navodi da se nove mere donose da bi se zaustavila praksa da velike hotelske kompanije preuzimaju stare rezidencijalne objekte na štetu meštana, čime "osiromašuju socijalno tkivo grada".

Veliki broj posetilaca doprinosi vrtoglavom povećanju cena što utiče i na kiriju koji plaćaju meštani, ali i doprinosi porastu sinog kriminala i vandalizma.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.