Izvor: Tanjug

U prestonici Rusije danas počinje manifestacija "Dani Beograda u Moskvi", tokom koje će, do 27. maja, glavni grad Srbije predstaviti privredne i turističke potencijale, a Moskovljani i svi koji se tih dana nađu u tom gradu moći će da vide i deo kulturnog nasleđa srpske prestonice.

"Dani Beorgada u Moskvi" se održavaju od 25. do 27. maja. Radi jačanja saradnje dva naroda i dve zemlje zajedno je organizuju gradovi Beograd i Moskva.

Delegaciju glavnog grada Srbije predvodiće gradonačelnik Siniša Mali, a domaćin gostima iz Beograda biće gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin.

Sutrašnji, prvi dan, posvećen je razvoju privredne saradnje, pa će privrednici iz dve zemlje razgovarati o trgovini, ekonomskoj saradnji, kao i o saradnji u oblasti turizma, na poslovnom Forumu. "To radimo zajedno sa Privrednom komorom Srbije, jer želimo da ojačamo trgovinske odnose i privučemo investitore iz Rusije. Želimo da im pokažemo šta sve nudimo", rekao je ranije gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Planirano je i potpisivanje Programa saradnje između Vlade Moskve i grada Beograda u periodu 2018-2020, kao i zaključenje Sporazuma o saradnji između Centralnog okruga grada Moskve i beogradske opštine Savski venac.

Srpska delegacija će tokom posete posetiti tehnopolis "Moskva" i Centar organizacije drumskog saobraćaja ruske prestonice.

U okviru kulturnog programa, u petak, 26. maja predviđena je poseta Muzeju Nikole Tesle u Kulturnom centru ZIL u Moskvi, kao i izložbi fotografija "Beograd u Moskvi".

U centru Moskve biće otvoren "Beogradski kutak", u kojem će nastupiti folklorni ansambl "Talija" i dečji kolektiv "Kosovski božuri", a nakon toga sledi filmski festival Emira Kusturice na kojem će moskovskoj publici biti prikazan film "Na mlečnom putu".

Promoter drugog, dana kulture biće glumac Miloš Biković, dok će naš košarkaški as Miloš Teodosić trećeg dana promovisati sport.

Sportski program, 27. maja, obuhvata takmičenja dece i omladine u košarci i tenisu, a u jednom od mečeva snage će odmeriti gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ministar u Vladi Moskve Sergej Čeremin.

Za kraj, u parku Gorki veliki koncert održaće Goran Bregović.

Kako je rekao Mali, "Dani Beograda u Moskvi" su još jedna šansa da se ojačaju veze između Srbije i Rusije, podsetivši da je Sporazum o saradnji dva grada potpisan pre dve godine, dok su prošle godine održani "Dane Moskve u Beogradu".

"Beograd je postao metropola koja može da se meri sa ostalim metropolama u svetu. Sarađujemo sa Pekingom, Minskom, Moskvom, Londonom... Ovo su manifestacije koje znače za promociju grada", rekao je Mali.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.