Izvor: B92

Tradicionalna fijakerijada u Pećincima, jedna od najmasovnijih manifestacija u toj opštini u Sremu, i ove godine okupila je zaljubljenike u konjički sport, koji su došli iz svih krajeva Srbije. Skoro stotinu takmičara takmičilo se u vožnji dvoprega i četvoroprega.

Od statusnog simbola do muzejskih eksponata. Nekada su, kao najpopularnije prevozno sredstvo, špartali vojvođanskim ulicama, danas špartaju, uglavnom, samo na fijakerijadama. U Pećincima svake godine u isto vreme ova manifestacija vraća u vremena od pre više od pola veka.

“Mora se obući po pravilima, moraju se imati rukavice, šešir, sako, odelo vozači moraju da imaju, šešir ne sme da padne tokom takmičenja, tako da sve mora biti uklopljeno. Šta se desi ukoliko padne šešir? Dobijaju se kazneni poeni”, objašnjava Branislava Simić.

Kaznene poene takmičar dobija i ako na parkur izađe bez rukavica. Branislava je pojavom osvojila simpatije publike. Ipak, njena uloga na takmičenju je mnogo značajnija.

“Ja kada uđem u parkur, moram da govorim kapije vozaču, jer ne sme da se desi da on pogreši kapiju, ali takođe moram dobro da se držim da ne bismo pali i moram da balansiram”, dodaje Simić.

Kočijom je upravljao Milan Đurđević iz udruženja “Pećinački lipicaner”, dugogodišnji odgajivač konja. Posao je mnogo lakši kada su konji utrenirani.

“Jednostavno kad su u treningu svaki dan i kad svaki drugi, treći dan rade ovo, ovo im ne predstavlja nikakav problem”, kaže Đurđević

Osvežiti se pre ulaska na parkur, pritegnuti kajase i trka može da počne.

Milan i Branislava trku su završili bez ijednog kaznenog poena. Za to vreme, poslednje pripreme imala su dva lipicanera, koji su doputovali iz Bogatića. Kobila Lipica, osim grandioznog stava, pokazala je i lepe manire.

“Ona je razmažena, ona kući ide po dvorištu kao da je kućni ljubimac i svi su kod nas konji jako mirni i zgodni za jahanje i za sve”, navodi Vladimir Radovanović iz Konjičkog kluba “Euromačva” u Bogatiću.

Zbog svog mirnog temperamenta, Lipica često vuče fijaker na venčanjima i tako ponovo vraća sećanja na stare običaje, kada se isključivo fijakerom odlazilo na venčanja, ali i u prosidbe.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.