Crnogorsko blago na udaru: Unesko čini sve da spase Kotor

Iz bojazni da ne doživi sudbinu brojnih evropskih gradova koje su preplavili turisti, Unesko je odlučio da preduzme što je u njegovoj moći da zaštiti Kotor.

Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zbog svoje predivne, izuzetno očuvane srednjovekovne arhitekture, i odličnog stapanja sa okolnim pejzažem, Kotor se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine od 1979. godine.

Međutim, problemi su počeli 2000, kada je Unesko primetio da bi brojni turisti koji posećuju Kotor mogli da naškode ovom gradu.

Tada je crnogorskoj vladi izdato upozorenje da bi “trenutni radovi - uključujući novi turistički centar, puteve i građevine na liniji obale - mogli da dovedu do postepene ali nepovratne transformacije obale i napuštanja tradicionalnih terasastih struktura”.

Obala je sada zakrčena velikim brojem betonskih građevina namenjenih smeštaju turista, koje ruše nekadašnji ambijentalni sklad Kotora.

U julu 2016, Unesko je izdao poslednje upozorenje Crnoj Gori uz komentar da će Kotoru ukinuti status zaštićenog kulturnog dobra ukoliko vlasti nešto ne preduzmu po tom pitanju.

Polovinom aprila ove godine u Kotoru je uvedena zabrana izvođenja građevinskih radova, ali je vlada Crne Gore prethodno dala zeleno svetlo za izgradnju novih turističkih kompleksa u gradu, uprkos protivljenju lokalaca.

Da li će Kotor zadržati poziciju na Uneskovoj listi svetske baštine, ostaje da se vidi.

Prati B92 na Viberu

Vesti

strana 1 od 991 idi na stranu