Crnogorsko blago na udaru: Unesko čini sve da spase Kotor

Iz bojazni da ne doživi sudbinu brojnih evropskih gradova koje su preplavili turisti, Unesko je odlučio da preduzme što je u njegovoj moći da zaštiti Kotor.

Izvor:
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zbog svoje predivne, izuzetno očuvane srednjovekovne arhitekture, i odličnog stapanja sa okolnim pejzažem, Kotor se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine od 1979. godine.

Međutim, problemi su počeli 2000, kada je Unesko primetio da bi brojni turisti koji posećuju Kotor mogli da naškode ovom gradu.

Tada je crnogorskoj vladi izdato upozorenje da bi “trenutni radovi - uključujući novi turistički centar, puteve i građevine na liniji obale - mogli da dovedu do postepene ali nepovratne transformacije obale i napuštanja tradicionalnih terasastih struktura”.

Obala je sada zakrčena velikim brojem betonskih građevina namenjenih smeštaju turista, koje ruše nekadašnji ambijentalni sklad Kotora.

U julu 2016, Unesko je izdao poslednje upozorenje Crnoj Gori uz komentar da će Kotoru ukinuti status zaštićenog kulturnog dobra ukoliko vlasti nešto ne preduzmu po tom pitanju.

Polovinom aprila ove godine u Kotoru je uvedena zabrana izvođenja građevinskih radova, ali je vlada Crne Gore prethodno dala zeleno svetlo za izgradnju novih turističkih kompleksa u gradu, uprkos protivljenju lokalaca.

Da li će Kotor zadržati poziciju na Uneskovoj listi svetske baštine, ostaje da se vidi.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Booking.com zabranjen u Turskoj

Turski sud je odbacio žalbu onlajn turističke agencije Booking.com povodom zabrane njene aktivnosti u toj zemlji, izvestili su danas turska televizijska kuća NTV i provladin list Jeni Šafak.

Vesti petak 26.05. 14:44 Komentara: 7

Kopenhagen ulaže 45 miliona dolara u sadnju novih stabala

Odbor za životnu sredinu grada Kopenhagena odobrio je 300 miliona kruna, odnosno 45 miliona dolara, za sadnju novih stabala u celom gradu. Cilj danske prestonice je da se do 2025. godine posadi oko 100.000 novih stabala. Projekat je započeo 2015. godine i do sada je posađeno oko 17.000 stabala.

Vesti petak 26.05. 08:36 Komentara: 10

Počeli Dani Beograda u Moskvi

U prestonici Rusije danas počinje manifestacija "Dani Beograda u Moskvi", tokom koje će, do 27. maja, glavni grad Srbije predstaviti privredne i turističke potencijale, a Moskovljani i svi koji se tih dana nađu u tom gradu moći će da vide i deo kulturnog nasleđa srpske prestonice.

Vesti četvrtak 25.05. 15:45 Komentara: 2
strana 1 od 937 idi na stranu