Mladi diktiraju turističke trendove

Turizam sve više zavisi od jačine WiFi signala, stručnog kadra i udruženog kreiranja turističkog proizvoda, rečeno je na konferenciji "Inovacije u turizmu - IT Zlatibor 2017".

Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zaključak skupa je i da Y, Z i Alfa generacije donose nove turističke trendove, saopštili su organizatori konferencije koja je okupila inostrane i domaće eksperte iz turističke privrede Srbije i zemalja regiona.

Generacija Y i Z odrastaju uz najnoviju tehnologiju i verovatno nikada neće moći zamisliti kako su odrastali i živeli njihovi roditelji, dok svi rođeni nakon 2010. godine spadaju u Alfa generaciju.

Svake nedelje širom sveta se rodi oko 2,5 miliona pripadnika te nove generacije. Oni će odrastati uz tablete i pametne telefone u ruci i biće im "prirodno" neku misao prilagoditi internetu u roku od par sekundi.

Prema rečima, Bora Bogojevića iz TR Services Srbija nije tajna da oni već sada hotele biraju na osnovu internet podataka i komentara o jačini WiFi signala. Prednost je ako hoteli imaju i adekvatne aplikacije koje gostima mogu pomoći da se prijave, odjave, poruče sobnu uslugu, rezervišu mesto u okolnim restoranima, turističke ture i slično. Sa druge strane, hotelijeri danas značajno ulažu u ovu vrstu usluge, ne samo da bi odgovorili na zahteve gostiju, već i da bi se razlikovali od konkurencije i pružili modernu sliku o svom hotelu.

Sa stanovišta on-line marketinga i tehnologije, za hotele je danas važno da se predstave sa HD fotografijama i video sadržajem, da koriste alate prilagođene mobilnim uređajima i da imaju pre svega dobar CRS (Central Reservation System) kanala i sistema, ali i sopstveni Booking Engine (WBE 4.0), koji će hotelima povećati udeo on-line rezervacija na sopstvenoj web stranici.

Internet mogućnostima treba dodati i osmeh jer, kako kaže jedan od najpoznatijih svetskih konsultanata u oblasti turizma i turističkog menadžmenta Andreas Voegl, Srbija ima velike potencijale za kreiranje raznovrsnih turističkih proizvoda, ali turistički radnici u Srbiji moraju konačno da shvate da je ovo uslužna delatnost.

Andreas ističe da svrha turističkog biznisa ne sme biti profit već zadovoljan korisnik. Srbija je idealna za razvijanje rečnog, planinskog i banjskog turizma, avanturističkih doživljaja, biciklističkih i šetačkih tura, raftinga, kanjoninga, planinarenja, posete pećinama, džip safarija, kao i degustacije nacionalnih specijaliteta i vina.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Najopasniji gradovi za bezbednost žena

Kairo je najopasnija svetska metropola za žene, dok je London najbezbedniji sudeći prema najnovijem istraživanju fondacije Tomson Rojters koje ima za cilj da utvrdi bezbednost žena u gradovima preko 10 miliona stanovnika.

Vesti sreda 18.10. 16:34 Komentara: 11
strana 1 od 983 idi na stranu