Izvor: Beta

Udar zime u aprilu i sneg kada mu vreme nije, napravili su haos na jugu Češke i u južnim oblastima Poljske.

Nanosi snega i popadalo granje i drveće zaustavili su saobraćaj na lokalnim putevima i nekim prugama a oko 1.000 domaćinstava na jugu Češke ostalo je bez struje, dok se Poljaci spremaju umesto na praznični roštilj na prvomajsko grudvanje."Od pet sati ujutru proglašeno je stanje elementarne nepogode. U prekidu je saobraćaj na većini puteva oko Češkog Krumlova. U višim predelima napadale su veće količine snega koji je lomio granje, a ponegde i drveće. Morali smo da obustavimo saobraćaj jer su putevi neprohodni zbog snega i popadalog granja", kazao je portparol regionalne policije Milan Bajcura.

Haos je i na lokalnim prugama u južnoj Češkoj pošto su neke neprohodne dok se sa njih ne ukloni popadalo drveće i granje. Češke železnice nisu mogle da prevezu jutros putnike na posao ni autobusima jer su u tim oblastima neprohodni i putevi.

Zbog snega i kiše meteorolozi su na istoku Češke proglasili u nekim oblastima treći stepen opasnosti od poplava, a sneg polako zahvata i druge krajeve.

Česi zatečeni snegom pred prvomajske praznike i 30. april, kada je kod njih popularna Noć veštica, šale se da im ove godine ne treba granje za večernje lomače na kojima "spaljuju veštice", već da im trebaju božićne jelke.

Umesto za roštilj, i Poljaci se za produženi praznični vikend spremaju za grudvanje, pre svega na jugo-zapadu, u Šleziji, pošto su se probudili u pravo zimsko jutro - zavejani.

U ostalim oblastima Poljske je tmurno i pada kiša, a meteorolozi su danas upozorili na opasnost od poplava u pet vojvodstava na jugu, pošto je u gornjim tokovima reka u planinama počeo da se topi sneg dok padavine ne prestaju u celoj zemlji.

"Danas će mi Glavna komanda i regionalne komande Državne vatrogasne straže podneti izveštaje o pripremi za eventualne spasilačke operacije. Službe su spremne da pruže pomoć stanovništvu", kazao je jutros državnom Poljskom radiju ministar unutrašnjih poslova Marijuš Blaščak.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.