Izvor: Tanjug

Junajted erlajns nudiće do 10.000 američkih dolara kao kompenzaciju putnicima koji dobrovoljno prepuste svoja mesta na prebukiranim letovima. To je pokušaj da ta avio-kompanija poboljša svoj imidž posle niza skandala.

"Naš cilj je da sprečimo incidente i postanemo avio prevoznik sa većim fokusom na mušterije", navodi se u saopštenju Junajteda.

Prethodne dve nedelje ta avio-kompanija našla se u žiži javnosti, nakon što su se na internetu pojavili video-snimci na kojima se vidi da obezbeđenje avio-prevoznika silom izbacuje putnika Dejvida Daoa (69).

Daou su slomljena dva zuba, nos, a dobio je i potres mozga tokom gužve koja je nastala kada nije želeo da napusti avion, rekao je njegov advokat, dodavši da će verovatno tužiti avio-kompaniju.

Junajted ima politiku da prodaje više mesta nego što ih zaista ima na avionu, kako bi bila "pokrivena" u slučaju da se neki ljudi ne pojave. Međutim, sada kompanija saopštava da više neće zvati organe reda da blokiraju ulaz u avion i da putnici koji su već smešteni neće morati da drugima prepuštaju svoja sedišta.

Junajted će takođe prihvatiti politiku "bez pitanja" o izgubljenom prtljagu, nudeći kompenzaciju od 1.500 dolara kako bi troškovi izgubljenog prtljaga bili pokriveni od juna. "Ovo je prekretnica za sve nas u Junajtedu", rekao je izvršni direktor te kompanije Oskar Munjoz.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.