Izvor: dailymail.co.uk

Što se leto sve više bliži, turisti koji su nameravali da krenu put Barselone bi trebalo da znaju da tamo možda i neće biti dočekani raširenih ruku.

Prema podacima lokalnih vlasti, taj istorijski španski grad, u kome živi 1,6 miliona ljudi, prošle godine je posetilo 32 miliona turista. U pokušaju da suzbije toliku navalu, gradonačelnica Ada Kolau najavio je sprovođenje nove politike, u skladu sa zbranom otvaranja novih hotela.

Strateški "Plan za turizam 2020", predstavljen u februaru, sadrži niz mera za odvraćanje masovne navale turista. Naknade za dnevne izletnike biće povećane, kao i cene parkinga, a postoje i planovi da se ograniči broja električnih skutera i Segveja u "najturističkijim" delovima grada.

Aprtmani za iznajmljivanje biće opterećeni najvišom stopom poreza na imovinu, a grad više neće izdavati dozvole za otvaranje novih smeštajnih kapaciteta.

Mnogi meštani, umorni od masovnih poseta jednodnevnih izletnika i postilaca sa velikih kruzera, pružaju podršku uvođenju ovakvih mera, ali ima i onih koji nisu baš najsrećniji zbog ovakvih mera.

Uduženja hotelijera i malih biznisa izdala su zajednički proglas u kome kritikuju najnovije mere gradonačelnice, koje, kako kažu, demonizuju turizam. U tom uduženju smatraju da nove mere neće zaustaviti onlajn platforme, poput Airbnb-a, koje se smatraju odogovornima za smanjenje cena smeštaja i ne plaćanje boravišnih taksi.

Barselona od turizma, grane u kojoj je zaposleno preko 100.000 ljudi, prihodi 14 procenata ukupnog BDP-a.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.