Izvor: B92

Planinarsko društvo "Beljanica" iz Svilajnca organizovaće danas na planini Beljanici tradicionalni 39. susret planinara Srbije, pod tradicionalnim nazivom "Pozdrav proleću u planinama".

Očekujemo nekoliko stotina planinara iz brojnih planinarskih društava i klubova Srbije i država regiona, zaljubljenika prirode i izletnika a okupljanje je počelo u Planinarskom domu "Suvaja" u devet sati, izjavio je Tanjugu predsednik P.D "Beljanica" i doajen srpskog novinarstva Rade Ugrinić.

Posle svečanog otvaranja susreta planinari će krenuti u tri pravca, prema fizičkim mogućnostima i želji: do vrha Beljanice na 1.339 metara nadmorske visine, uz obaveznu planinarsku opremu, do Resavske pećine preko Babine glave i do vodopada Veliko vrelo, vodenice potočare i male kristalne pećine, objasnio je Ugrinić.

Biće uručene "učesničke zahvalnice", planinarskim društvima, klubovima, vođama grupa i najmlađim učesnicima iz svake grupe. Planinari će biti posluženi medom i izvorskom vodom, a organizovan je, za sve učesnike, zajednički planinarski ručak, istakao je Ugrinić.

Ovim susretom PD "Beljanica" obeležava i 143 godine okupljanja planinara na Beljanici, koje je započeto 1875. godine a pokretač prvih izleta na Beljanicu je bio tadašnji svilajnački apotekar, Slovak Julije Draškoci, kome su planinari pre sedam godina na planinarskloj kući kod Planinarskog doma "Suvaja" otkrili spomen-ploču.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.