Izvor: B92

Jedina stvar gora od dugog leta u ekonomskoj klasi jeste sedenje na srednjem sedištu u avionu.

Većina putnika izbegava srednja sedišta. Pogled kroz prozor i uživanje u pejzažima su uskraćeni, ako želite da odete do toaleta potrebno je da zamolite osobu pored vas da se pomeri, a nedostatak prostora za noge i činjenica da je lični prostor ugrožen jer se nalazite “u sendviču” između dva putnika nimalo ne olakšavaju situaciju.

Ipak, ove muke uskoro bi mogle da postanu prošlost. Američka kompanija “Molon lejb dizajns” iz Denvera osmislila je novi dizajn prema kojem su srednja sedišta znatno udobnija od onih po dosadašnjim standardima.

Nova sedišta su malo uvučena i za 7,5 centimetara šira od susednih, a dva središnja naslonjača za ruke će biti postavljena pod drugim uglom. Oni će biti namenjeni upravo osobama koje sede u sredini, što znači da će izostati tradicionalni “rat laktovima” na 10.000 metara.

Putnici u biznis-klasi takođe će biti oduševljeni činjenicom da će središnje sedište imati i šire ekrane u okviru sistema za zabavu tokom leta.

Ovo sedište namenjeno je samo avionima sa neparnim brojem sedišta, pa neće odgovarati svakoj letelici, ali predstavnici kompanije navode da se nadaju da će i taj problem uskoro biti rešen.

Novi dizajn sada čeka na odobrenje američke Federalne uprave za avijaciju. Ukoliko dobije zeleno svetlo, u upotrebi bi mogao da se nađe za dve godine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.