Izvor: B92

Evropska komisija danas je predstavila program koji treba da podstakne mlade da putuju u neku drugu evropsku zemlju, tako što će se platiti troškovi putovanja "za najmanje 5.000 mladih".

Za program je izdvojeno 2,5 miliona evra iz budžeta za program Erazmus i u njemu mogu da učestuju mladi koji imaju najmanje 16 godina i deo su programa "eTwining", u okviru koga đaci i nastavnici učestvuju u zajedničkim obrazovnim projektima preko internet-platforme.

Besplatne karte će dobiti odeljenja koja imaju najbolji projekat u okviru "eTwininga".

Mladi će moći da putuju u periodu od avgusta 2017. do decembra sledeće godine, kada izaberu, i to bilo u grupi, sa svojim odeljenjem, ili individualno u skladu sa odlukom koju donesu njihovi roditelji i nastavnici.

"Biće izabrano između 5.000 i 7.000 mladih od 16 godina i više koji će dobiti subvenciju za prevoz u vrednosti od 350 evra ili 530 evra", zavisno od slučaja, za putovanje vozom, avionom ili autobusom", saopštila je Komisija.

Evropska komisija je navela i da neki operateri podržavaju tu inicijativu pod nazivom "Move2Learn, Learn2Move" (Pokreni se da naučiš, nauči da se pokreneš) i da nude karte sa specijalnim popustom.

Projekat je pokrenut na osnovu ideje Evropskog parlamenta koji je želeo da EU može da ponudi "interrejl" karte svakom građaninu koji napuni 18 godina.

Evropska komisija je ocenila da bi tako ambiciozna inicijativa koštala između 1,2 i 1,6 milijardi evra godišnje, kojima sada ne raspolaže.

Komisija je saopštila da je bila inspirisana idejom poslanika Evropskog parlamenta, a da je pritom vodila računa da se uvaže "obrazovna dimenzija i organizaciona i budžetska ograničenja".

Program subvencija je jednokratan i pokrenut je povodom 30. godišnjice programa Erazmus.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.