Izvor: Klix.ba

Autor: {"id":386298,"id_news":1243718,"name":"","surname":"Klix.ba"}

Putovanje na najpoznatijem brodu na svetu Titaniku 1912. godine je za taj period bilo avantura koju sebi nisu mogli priuštiti baš svi. Više od jednog veka kasnije i dalje je simbol luksuza.

Turistička agencija iz Londona Blue Marble Private od 2018. kreće s putničkim turama do olupine Titanika, a turisti će ponovo dobiti priliku da vide kako izgleda paluba slavnog broda.

Interesovanje za najpoznatiju pomorsku katastrofu 20. veka poraslo je od kako su Robert Balard i njegov tim otkrili ostatke RMS Titanika pre gotovo 32 godina. Međutim, ovo bi mogla da bude jedna od poslednjih prilika da se vidi uživo.

Studija sprovedena prošle godine je pokazala da bi bakterija extremophile mogla da za 15 do 20 godina uništi sve ostatke Titanika.

Londonska kompanija Blue Marble Private u maju 2018. godine planira da pošalje prve putnike na ronilačke ture na potopljeni brod, prenosi CNN.

Ture će trajati osam dana, a polazna tačka biće kanadski Njufaundlend. Putnici će do olupine koja se nalazi na dubini od 3.800 metara ići u minijaturnim podmornicama od titanijuma i ugljeničnih vlakana konstruisanim posebno za tu namenu. U podmornice će moći da stanu samo tri osobe.

Tura košta više od 105.000 dolara po osobi i prva je već rasprodata. To je gotovo dvostruko veći iznos nego što su do 2012. koštale ronilačke ekspedicije do olupine koje je organizovala kompanija Deep Ocean Expeditions, ali iz Blue Marble Private poručuju da je njihova cena zapravo današnji ekvivalent iznosu od 4.350 dolara, koliko je koštala karta prve klase za putovanje Titanikom 1912. godine.

Putnici bi trebalo da rone tri dana, u misijama od po tri sata. Na toj dubini videće čudna, luminiscentna bića koja žive na dnu okeana, ali i ostatke potopljenog broda i mnoštvo predmeta koji su se nalazili na njemu. Najzanimljivije će verovatno biti istraživanje olupine broda dugog 269 metara, njegovih paluba, masivnih stepeništa i mosta na kojem je kapetan Titanika potonuo s brodom.

Nakon rasprodate misije u maju 2018. godine nove ture početi u leto 2019, a rezervacije za te termine već nudi i kompanija za luksuzna putovanja i usluge Bluefish iz Los Anđelesa.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.