Beč je najbolji grad za život: Na kom mestu je Beograd?

Glavni grad Austrije još jednom je prvi po kvalitetu života na tradicionalnoj listi gradova američke kompanije Merser.

Izvor: Radiosarajevo.ba
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Na Merserovoj listi nalazi se 231 grad. Prvo mesto već osmu godinu uzastopno drži Beč, dok je na poslednjem mestu ponovo Bagdad.

Rangiranje je vršeno na osnovu četrdeset različitih faktora kao što su politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena zaštita, obrazovanje, kriminal, rekreacija, kultura, životna sredina...

Beč je ponovo najbolji zbog zbog svoje jake kulturne scene, kvalitetne zdravstvene zaštite, umerenih cena stanovanja i jeftinog gradskog prevoza.

Na drugom mestu se nalazi Cirih, treći je Okland, četvrti Minhen, a peti Vankuver. Na listi najboljih deset su i Dizeldorf, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen i Bazel.

Globalni centri kao što su London, Pariz, Tokio i Njujork nisu ni među prvih 30. Pariz je na 38. mestu, London na 40, Njujork na 44. mestu, a Tokio na 47.

Na listi najboljih gradova za život našao se i Beograd, koji zauzima 138. mesto.

Od susednih zemalja, Zagreb se drugu godinu zaredom nalazi na 98. mestu, a Sarajevo drži 171. poziciju.

Od azijskih gradova najviše je rangiran Singapur - na 25. mestu, dok je od američkih gradova najviše San Francisco, na 29. poziciji. U Africi je najprijatniji grad za život južnoafrički Durban, koji se nalazi na 87. mestu.

Pet najgorih gradova za život su Kartum (Sudan), Port o Prins (Haiti), Sana (Jemen), Bangui (Centralnoafrička Republika) i Bagdad (Irak).

Prati B92 na Viberu

Vesti

Doživite noćni život Tirane

"Vikend u Tirani", "Upoznajte Albaniju"... samo su neke od ponuda domaćih turističkih agencija, zbog kojih se danas pitamo šta znamo o Albaniji i Tirani. Iz godine u godinu sve je više onih koji otkrivaju zemlju orlova.

Vesti četvrtak 22.06. 15:50 Komentara: 71

Rusi spremni za turizam u svemiru

Ruska svemirska agencija Glavkosmos, uz podršku državne svemirske agencije Roskosmos, započinje projekat pružanja usluga turističkih letova svemirskom letelicom Sojuz do Međunarodne svemirske stanice (ISS), izjavio je generalni direktor Glavkosmosa Denis Liskov.

Vesti četvrtak 22.06. 09:38 Komentara: 4

“Kiša“ zabrana: Šta sve ne smete da radite u Magalufu

Poznato je da se svake godine u Magaluf u Španiji sjati veliki broj turista koji se neprimereno ponašaju, tako da su lokalne vlasti Majorke odlučile da uvedu određene zabrane kako ponašanje posetilaca ne bi više izmicalo kontroli. Saznajte šta sve od sada nije dozvoljeno u Magalufu...

Vesti sreda 21.06. 21:55 Komentara: 34

Dubai probno uvodi leteći taksi

Nemačka startap kompanija Volocopter u saradnji sa kompanijom Road and Transport Authority iz Dubaija uskoro počinje testiranje električnog multikoptera sa 18 rotora koji će se koristiti kao leteći taksi u tom gradu na severu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Vesti sreda 21.06. 08:28 Komentara: 13
strana 1 od 945 idi na stranu