Beč je najbolji grad za život: Na kom mestu je Beograd?

Glavni grad Austrije još jednom je prvi po kvalitetu života na tradicionalnoj listi gradova američke kompanije Merser.

Izvor: Radiosarajevo.ba
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Na Merserovoj listi nalazi se 231 grad. Prvo mesto već osmu godinu uzastopno drži Beč, dok je na poslednjem mestu ponovo Bagdad.

Rangiranje je vršeno na osnovu četrdeset različitih faktora kao što su politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena zaštita, obrazovanje, kriminal, rekreacija, kultura, životna sredina...

Beč je ponovo najbolji zbog zbog svoje jake kulturne scene, kvalitetne zdravstvene zaštite, umerenih cena stanovanja i jeftinog gradskog prevoza.

Na drugom mestu se nalazi Cirih, treći je Okland, četvrti Minhen, a peti Vankuver. Na listi najboljih deset su i Dizeldorf, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen i Bazel.

Globalni centri kao što su London, Pariz, Tokio i Njujork nisu ni među prvih 30. Pariz je na 38. mestu, London na 40, Njujork na 44. mestu, a Tokio na 47.

Na listi najboljih gradova za život našao se i Beograd, koji zauzima 138. mesto.

Od susednih zemalja, Zagreb se drugu godinu zaredom nalazi na 98. mestu, a Sarajevo drži 171. poziciju.

Od azijskih gradova najviše je rangiran Singapur - na 25. mestu, dok je od američkih gradova najviše San Francisco, na 29. poziciji. U Africi je najprijatniji grad za život južnoafrički Durban, koji se nalazi na 87. mestu.

Pet najgorih gradova za život su Kartum (Sudan), Port o Prins (Haiti), Sana (Jemen), Bangui (Centralnoafrička Republika) i Bagdad (Irak).

Prati B92 na Viberu

Vesti

Američki portal: Posetite "neočekivanu Srbiju"

Srbija se našla na listi destinacija koje američki portal "Pejst" (Paste) preporučuje turistima, ističući da naša zemlja, među svojim brdima i planinama, nudi mesta sa netaknutom prirodom koja spadaju u najlepša na kontinentu, uz viševekovne kulturne znamenitosti, manastire i sela.

Vesti utorak 25.07. 21:30 Komentara: 0

Šetnja kroz najveći seks-park na svetu /FOTO

Park "Love Land“ otvoren je 2004. godine na ostrvu Čedžu u Južnoj Koreji i u potpunosti je posvećen seksu. U njemu se nalazi 140 skulptura koje objedinjuju gotovo sve seksualne poze, a napravili su ih studenti Univerziteta Hongik.

Vesti utorak 25.07. 14:55 Komentara: 4

Delta Neretve, prostor neverovatne lepote

Reka Neretva izvire u Bosni i Hercegovini ispod planine Zelengore na nadmorskoj visini od 846 metara. Tok joj je dugačak 215 kilometara, prolazi kroz kanjone, kotline i ravnice, a uliva se u Jadransko more u blizini Ploča.

Vesti utorak 25.07. 08:36 Komentara: 5

Bicikl u Moskvi je kao brod u pustinji

Pre dve godine Luiza Nesterova nije ni pomišljala da biciklom ide na posao. Ali ta mlada žena sada ide na pedale kroz Moskvu ulicama loše prilagođenim za dvotočkaše i usred neprijateljski raspoloženih vozača automobila. Na papiru, bicikl u Moskvi je kao brod u pustinji.

Vesti nedelja 23.07. 18:15 Komentara: 22
strana 1 od 956 idi na stranu