Izvor: radiosarajevo

Na najvišem spratu 300 metara visokog Ajfelovog tornja postoji apartman koji je dizajnirao Gustav Ajfel.

Napravljen je neposredno nakon otvaranja ovoga simbola Pariza za Svetski sajam 1889. godine, a isprva za njega niko nije znao.

Sastoji se od dve sobe, kuhinje, kupatila i dnevne sobe, a ponosi se spektakularnim pogledom na glavni grad Francuske. Stan je ispunjen drvenim nameštajem, a zidovi su prekriveni tapetama i uljanim slikama.

Zbog zapanjujućeg pogleda na Pariz, ali i popularnosti samog tornja Gustavu su mnogi imućni Francuzi nudili bogatstvo kako bi im dopustio da prenoće u ovom stanu. Ali on to nije želeo. Slavni arhitekta koristio ga je za lične potrebe, a povremeno bi u njemu ugostio uvažene goste poput poznatih izumitelja.

Danas ovu privilegiju imaju svi turisti koji uplate obilazak najvišeg trećeg dela Ajfelovog tornja. Od 2015. godine stan je pretvoren u mini-muzej u koji se može nakratko proviriti tokom obilaska.

Posetioci mogu da vide originalni nameštaj s kraja 19. veka, stare knjige, ali i voštane lutke Gustava Ajfela, njegove kćerke Klare i velikog prijatelja Tomasa Edisona.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.