Izvor: popsci.com

Dubai je dom najviših zgrada sveta i zatvorenih skijaških odmarališta, a od jula 2017 i usluga putničkih dronova koje nudi kineska kompanija „Yi-Hang Creation Science & Technology”.

Ehang 184 je putnički dron koji može da preveze jednu osobu sa prtljagom do 100 kilograma težine.

Sa četiri rotora u obliku helikoptera, njegova baterija ima dovoljno snage da preleti razdaljinu do 50 kilometara pri brzini od 160 kilometara na čas.

Ehang 184 je autonomni dron. Njegov kompjuter, koji je povezan sa komandnim centrom (zahteva malo ljudskog nadgledanja), ima sposobnost da hitno sleti, sam dijagnostikuje postojeće probleme i izbegne prepreke.

Mat Al Tajer, direktor kompanije ”Roads and Transportation Authority” iz Dubaija, kaže da su lokalne vlasti već testirale Ehang 184 i utvrdile da je bezbedan, a njegove peroformanse zadovoljavajuće.

Ovaj dron je deo većeg plana za futuristički transportni sistem grada, prema kojem bi do 2030. godine četvrtina svih vozila trebalo da postane automatizovana.

Osim transporta, ova tehnologija mogla bi da bude korišćena i u neke druge svrhe, poput medicinskih evakuacija.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.