Izvor: B92

Ekspedicija poznatog ruskog putnika Fjodora Konjuhova postavila je u četvrtak novi svetski rekord. Njegov let u balonu trajao je 55 sati i 9 minuta, navodi se na zvaničnom sajtu ekspedicije.

Konjuhov je zajedno sa stručnjakom za sportsku aeronautiku Ivanom Menjajlom putovao u najvećem balonu, koji je napravljen u Rusiji, sa namerom da postavi novi svetski rekord u neprekidnom letu balonom.

Ekspedicija je započela putovanje u utorak oko devet časova ujutro sa aerodroma u Južnom Ribinsku. Zadatak je bio da se ostane u vazduhu duže od 51 sat, piše Sputnjik.

U 12.12 po moskovskom vremenu, putnici su javili da je svetski rekord oboren, jer su leteli u balonu 51 sat i 9 minuta. Međutim, ekspedicija se nije tu zaustavila.

„Postavljen je novi svetski rekord: 55 sati i 9 minuta. Prethodno postavljeni rekord je prevaziđen za 4 sata i 32 minuta. Udaljenost putovanja je 1.029 kilometara“, navodi se u zvaničnoj izjavi na sajtu Konjuhinove ekspedicije.

okom leta balon je leteo na visini od 190 do 300 metara, u zavisnosti od brzine vetra, i išao brzinom od 10 do 40 kilometara na sat.

Prethodni svetski rekord za neprekidan let u balonu postavili su japanski piloti Mičio Kanda i Hirazuki Takezava 1. februara 1997. Posada je letela iz Kanade i sletela u Sjedinjenim Američkim Državama.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.