Izvor: punkufer.hr

Kultni njujorški hotel, “Voldorf Astorija” uskoro će zatvoriti svoja vrata, a kad ih ponovo otvori za tri godine, tek će jedan mali deo zgrade, u kojoj je danas smešten, da služi kao hotel, dok će se ostatak iznajmljivati.

Hotel prebogate istorije od svog otvaranja ugostio je mnoge slavne i poznate ličnosti, koji ovde nisu samo rado odsedali, već i živeli. “Voldorf Astorija” je toliko značajna da čak ima i sopstvenu železničku prugu, poznatu kao Trak 61, kojom su VIP gosti, uključujući i američke predsednike, stizali do hotela.

Ovaj hotej je izgrađen još krajem 19. sveka, ali zgrada u kojoj se nalazila srušena je 1929. godine, zbog prostora potrebnog za izgradnju Empajer stejt bildinga. Ipak, dve godine nakon toga, izgrađena je mnogo lepša Astorija, koja i danas izgleda moćno i glamurozno. Od svog otvaranja pa sve do ranih šezdesetih, sa 190 metara visine, Astorija se dičila titulom najvišeg hotela na svetu, koju je tada prepustila jednom hotelu u Moskvi.

Glas o luksuznom hotelu ubrzo se proširio, pa su u njemu počeli da žive, a ne samo da odsedaju i mnogi slavni. Edvard VII, koji je abdicirao s prestola, ovde je živeo dvadesetak godina, Šezdesetih se sa suprugom doselio i Frenk Sinatra, a legendarna i nikad prežaljena Merilin Monro ovde je živela sredinom pedesetih i plaćala nedeljnio iznajmljivanje hiljadu dolara. Možda vam to sad ne izgleda mnogo, ali u ono doba, reč je bila o basnoslovnoj svoti.

Takođe, hotel je bio omiljeno mesto svih američkih predsednika, počevši od Herberta Huvera, za vreme čijeg je mandata Astorija i otvorena („nova“ Astorijua. Ipak, tu tradiciju je prekinuo Barak Obama, jer je njegovo osiguranje zaključilo da mora da odsedne u sigurnijem hotelu, šta god to značilo.

Upravo uz američke predsednike najčešće i vežemo spomenutu liniju železnice, poznatu po nazivu Trac 61. Ona je vozila od Velike centralne stanice pa sve do podnožja hotela, tako da, ako ste bili dovoljno važan gost (a ko je važniji od američkih predsednika), dolazili ste do hotela podzemnim putem i nakon toga, tajno liftom i do svoje sobe.

Ovakav način dolaska najviše je praktikovao Frenklin Ruzvelt. On bi se svojom limuzinom ukrcao na posebno dizajnirani voz koji bi ga doveo do stanice ispod hotela, auto bi se podigao na platformu, i krenuo ogromnim liftom gore. Ruzvelt je putovao na ovaj način, jer je verovali ili ne, neko vreme uspešno skrivao činjenicu da se nalazi u invalidskim kolicima. Nakon njega liniju je koristila još nekoliko predsednika, da bi sad već par decenija bila napuštena.

Šteta za liniju, a još veća šteta što ovog kultnog hotela više neće biti.

.

.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.