Izvor: Novosti

Podaci NBS pokazuju da smo u 2016. godini dosta putovali, ali i da je Srbija privukla mnoge goste.

Piše: A. Mikata

Izvor:
novosti.rs

Srpski turisti su na putovanja prošle godine (zaključno sa oktobrom) u inostranstvo izneli milijardu, dok su strani gosti u našoj zemlji potrošili 945 miliona dolara.

Protekla godina ostaće upamćena po mnogim rekordima, kao i po tome da Srbija polako postaje turistička sila. Na primer, prvi put se dogodilo da turski turisti potroše više novca u Srbiji, nego naši u Turskoj.

Prema podacima Narodne banke, u prvih deset meseci prošle godine turski gosti su potrošili 26 miliona dolara, dok su naši tokom čitave letnje sezone ostavili samo 16 miliona dolara. Na to je uticala i loša letnja sezona zbog nestabilne političke situacije u Turskoj, ali i činjenice da su u prvih 11 meseci 2016, Turci ostvarili 133.174 noćenja u našoj zemlji. Pretekli su čak i Slovence i Hrvate, čime su se popeli čak na treće mesto po broju gostiju (prva je Republika Srpska, druga Crna Gora).

Kada se uzme u obzir da su naši turisti Turskoj 2015. godine za letovanje platili 113 miliona dolara, jasno je koliko je razlika velika. Naravno, veliki uticaj na ovaj rezultat je imala tamošnja politička situacija, ali i odlična promocija Srbije na turskom tržištu.

- Naš uporan nastup na turskom tržištu, sve bolja turistička ponuda u Srbiji i dobra avionska povezanost su doneli rezultate - kaže Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije. - Turski turisti najviše dolaze u Beograd. Veoma su im interesantni naš način života i gostoljubivost.

Zanimljivo je da je Srbija bila popularna i među ostalim zemljama u regionu, pa su tako bugarski turisti do oktobra u našoj zemlji potrošili 22 miliona dolara, koliko su dali tokom cele 2015. godine. Međutim, još jedan rekord stiže iz susedne Makedonije. Njihovi turisti sve više dolaze u Srbiju. Pre dve godine potrošili su 38 miliona, a prošle su do oktobra već ostavili 47 miliona dolara.

Foto: Thinkstock

Zanimljiva je situacija i sa hrvatskim turistima koji svake godine dolaze u sve većem broju. S druge strane, naši manje letuju na njihovom Jadranu. Naime, hrvatski gosti su do oktobra u Srbiji potrošili 44 miliona, a naši turisti u Hrvatskoj - 37 miliona dolara. S obzirom na to da najviše dolaze za novogodišnje praznike, jasno je da će u Turističkoj organizaciji Beograda zabeležiti još bolje rezultate kada će NBS objaviti podatke za čitavu godinu. Zato ne čudi vic koji se priča u Hrvatskoj: Gde Zagrepčani izlaze vikendom? U Beograd!

- Mi smo bezbedna destinacija, gostoprimljiv grad i normalno je što privlačimo region. Ovo je istorijski uspeh Turističke organizacije Beograda, između ostalog i zato što smo insistirali na turskom tržištu kada niko u to nije verovao - kaže Miodrag Popović, direktor TOB-a.

Svi oni koji su verovali da će naši turisti umesto u Turskoj letovati na Kipru, u Španiji ili Francuskoj - gorko su se prevarili. Sve ove zemlje zabeležile su pad zarade od naših gostiju od po pet miliona dolara. Da srpski turisti ipak nisu prestali da putuju, najbolje govore podaci da će devizni odliv biti na nivou 2015. godine i da naši putnici definitivno obožavaju Grčku. Naime, proteklog leta na grčkim plažama ostavili smo 400 miliona dolara, što je 52 miliona više nego pretprošlog leta.

U isto vreme, crnogorski turistički radnici bi morali da se zabrinu, jer za razliku od Grka nisu iskoristili nestabilnu situaciju u Mediteranu. Susedna Crna Gora je od naših turista prihodovala 55 miliona, dok su Italijani od nas zaradili deset miliona dolara više.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.