Izvor: Filip Èukanoviæ

Autor: {"id":374808,"id_news":1217017,"name":"","surname":"Filip \u00c8ukanovi\u00e6"}

Za one koji nisu ljubitelji snega i zimskih sportova ovaj period godine idealan je za neku vrelu, egzotičnu destinaciju. Zašto je Indonezija sve popularnija među srpskim turistima ekipa B92 proveravala je na samom turističkom odredištu.

Plaže, džungle, nacionalni parkovi...sastavni deo jednog od 17.000 indonežanskih ostrva- Sulavesi. Džungle , uz more zauzimaju najveći deo ostrva. Ovde se pravi i, kako kazu, najbolji inodnežanski pirinač. Trebalo bi četiri puta godišnje da se bere, ali oni to rade samo dva puta, jer sistem za navodnjavanje ne funkcioniše najbolje....

Da bi se opipao puls jednog naroda treba otići na pijacu. Mesto Tomohon, središnji deo ostrva. Vodiči nam savetuju da probamo specijalitet kuće - pečenog psa.

Vodič preporučuje i obraz pacova, te jezik slepog miša, to je tvrdi najukusnije.

“Ovo je jedan od najvećih marketa u Indoneziji, ali i u ovom delu sveta. Oko 1.300 prodavaca radi ovde, a dnevno prođe i po nekoliko hiljada ljudi”, rekao je vodič, Rudi Lengo.

Za kilogram mačjeg mesa treba izdvojiti oko 250 dinara. Pas je oko 300, a svinjsko i zmijsko meso su najskuplji, oko 500 dinara po kilogramu.

Nista manje ekstremna avantura - paraglajding.

Osim iz vazduha, Indoneziju treba videti i sa vode. I ispod vode. Podvodni svet obiluje živopisnim koralima i ribama. I sto je najvažnije - potpuno je bezbedan za turiste.

“Ajkule su ovde prijateljski nastrojene, jednostavno svakodnevno sreću ronioce pa su navikle. A i znaju da dolazimo u miru”, rekao je Edmand Nasau, ronilac.

U miru i sa oduševljenjem dočekaće vas lokalno stanovnistvo. Visoki crni ljudi i dalje su atrakcija u ovom delu sveta.

Indonezija je sve česći izbor i srpskih turista.

“Za one putnike koji žele plaže, neka to bude Bali, a aktivan odmor onda Sulavesi...”, kaže Filip Milosavljević iz agencije Jingle tribe.

Indonezija jeste zemlja kontrasta, ali baš to vodi ka mističnosti, što je čini rajem za istraživače i one koji vole da očekuju neočekivano.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.