Izvor: B92

I Kuba se polako, ali sigurno menja. Nekad je njom čeličnom rukom vladao Fidel Kastro, a danas je uticaj Amerike sve jači.

Šetnja starom Havanom

Mnoge su stvari u glavnom gradu Kube impozantne, ali besciljno lutati ulicama stare Havane, koja se nalazi pod zaštitom Uneska nešto je bez čega se ne isplati vratiti se kući.

Popijte mohito u baru u kom je izmišljen

La Bodeguita del Medio jedan je od najpoznatijih barova u celoj zemlji, delimično zahvaljujući poznatim klijentima poput Aljendea, Nerude i Hemingveja, a delimično zbog toga što je u njemu izmišljen koktel mohito. Svoje mesto je našao čak i u filmu o Džejms Bondu iz 2002. radnog naslova "Umri drugi dan".

Popušite kubansku cigaru

Možda niste pušač i verovatno mislite kako kubanke puši samo elita. Delom je to i tačno, ali kad ste već ovde, posetite prodavnicu cigareta La Casa del Habano, koja se nalazi u blizini stanice. Takođe, ako vas put ovde nanese u februaru, uživajte u godišnjem festivalu cigara.

Prelepi Trinidad

Kad vidite ovo mesto, nećete se više čuditi zašto se nalazi pod zaštitom Uneska. Mnogobrojne freske i kuće ukrašene porcelanom i kristalima privlače mnoge turiste koji se neprestano "muvaju" uskim uličicama.

Če Gevara

Više od 50 godina nakon revolucije, Če je još na Kubi omiljen i popularan, tako da su česti murali s njegovim likom. Ali spomenik u Santa Klari je nešto veličanstveno, pa ko voli Čea, neka upiše ovo mesto u rutu svog putovanja.

Če Gevara

Ne, nije greška, opet s razlogom spominjemo Gevaru. Čeov najmlađi sin Ernesto nudi motociklističke ture za obilazak čitave Kube na Harli Dejvidsonima. Ko voli motore, neka ne čeka.

Smeštaj kod Kubanaca

Smeštaj potražite kod neke kubanske porodice, jer je dovoljno dobar i povoljan. Zaboravite na hotele, već uživajte u druženju s domaćinima i večerama u njihovom dnevnom boravku.

Zaronite u morske dubine

Znate ono more kakvo viđate samo na filmskom platnu? E pa na Kubi ono zaista postoji. Ronjenje je ovde prekrasno, a u bogatom podmorju najbolje ćete uživati na plažama Giron ili Marija la Gorda.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.