Izvor: Zlatija Laboviæ

Autor: {"id":374012,"id_news":1215112,"name":"","surname":"Zlatija Labovi\u00e6"}

Jedini šumadijski dunđer, čuva kuće naših predaka tako što ih premešta na mesto gde neće biti zaboravljene. Za koju godinu u selima više neće biti građevina kao što su kačare ili čatmare. Ove zgrade su pravljene od hrastovine i blata, a nestaju jer ih stranci uveliko kupuju.

Kada čumićanski majstor Živoslav Lazarević preuzme stvari u svoje ruke, kačara, premeštena na sasvim drugo mesto, izgleda kao nova.

“Teško jeste ali ako imaš želje i volje za uspehom mnogo je lakše premestiti nego raditi iznova. Na jednom gde je kačara, došlo je do sleganja I došlo do razniraznih deformacija, na drugo mesto premestiti to je ovaj...treba prilagoditi uslovima terena. Brvna su sva preko dvesta godina i mora mnogo da se vodi računa da l’ će da se premesti kako je na postojećem stanju. Mora da se beleži i slika.”, rekao je Živoslav Lazarević, majstor, Čumić.

Hrastovina kačara, stara i preko dve stotine godina, je više cenjena van Srbije. Nažalost, naša kulturna dobra sada imaju drugu svrhu.

Kačare naši ljudi prodaju strancima, koji od ove hrastovine uređuju enterijer i prave brvnare.

“Brvna ređamo po redu kakva su bila na starom mestu. Moraju da se obečeže brvna I da brvna dođu na isto mesto gde su bila na starom mestu. Svako drvo ima dušu. Sa dolaskom novih tehnologija mnogo ima mana a drvo nema nijednu manu”, rekao je Lazarević

Nekada je bio običaj, kada braća dele imovinu, da se kuće premeštaju. Stari su znali kako se kačare sele. Najlepši trenutak, priča dunđer Živoslav, jeste kada po polasku kući pogleda šta je sve tokom dana uradio sa svojom ekipom.

“Ako dođe sve na svoje mesto, pa lepo je videti od jedne ruinirane zgrade kako izađe u lep objekat.”

Specifičnost kačara, kao i čatmara, su ćeramide, nekadašnji crepovi. Nameštaju se prema određenom sistemu slaganja i bez eksera. Ove kačare su deo etno-sela čumićanske OŠ “Prota Stevan Popović”.

Majstor Živoslav Lazarević ih je premestio volonterski, jer kako kaže, radi iz čiste ljubavi. Poslednja je generacija dunđera, majstora čuvara naše istorije i tradicije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.