Izvor: B92

Glavna privredna grana u Sokobanji je turizam, a godišnje ovu banju poseti više od 100.000 gostiju. Sledeće godine biće obeleženo 180 godina organizovanog turizma u Sokobanji.

Turiste privlače izletišta, a najatraktivnija su Lepterija, Sokograd, vodopad Ripaljka i okolna jezera.

Banja ima šest termalnih izvora, a temperatura vode je od 28 do 45 stepeni. Banjska voda delotvorna je u lečenju astme i bronhitisa, ali povoljno deluje i kod povišenog krvnog pritiska i reumatizma.

Još su Rimljani uvideli lekovita svojstva banjske vode, pa su izgradili kupatilo. Ovu impozantnu građevinu od 14. veka koristili su i Turci, a obnovio je knez Miloš Obrenović 1833. godine. Posebno mesto u Hamamu zauzima Miloševa kada, do koje je srpski knez dolazio podzemnim hodnicima iz svog konaka, smeštenog preko puta. Kupatilo se nalazi na centralnom gradskom šetalištu, popularnoj "Promenadi".

Kada je knez Miloš Obrenović obnovio ovo kupatilo, onda je on poslao svog zastavnika Lazarevića, kao prvog banjskog gosta na lečenje u Sokobanji, i to se uzima kao početak ovdašnjeg zdravstvenog turizma. Miloš Obrenović je imenovao i svog lekara koga je poslao u Sokobanju.

Ovde su boravili i stvarali Ivo Andrić, Meša Selimović, Stevan Sremac i Branislav Nušić, koji je napisao čuvene stihove "Sokobanja, Sokograd, dođeš star, odeš mlad".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.