Izvor: Guardian

Udobnost i topla čokolada, predivan snežni ambijent, ukusna hrana i muzeji u kojima nema gužve... Ovo su najbolji evropski gradovi za nezaboravan zimski odmor.

Čitaoci Gardijana izdvojili su najbolje gradove Evrope, u kojima je nezaboravan zimski odmor zagarantovan.

Sankanje u Cirihu

Najbolji način da vidite Cirih je sa vrha njegove mini planine Itliberg, gde možete videti ceo grad, jezero i selo, sa sve planinama u daljini. Posebno je magično zimi, kada je sve prekriveno snegom i kada je otvoreno polje za sankanje, od Itliberga do gradske bolnice Trimli. Noćno sankanje sa baterijskim lampama je takođe u ponudi za one koji žele malo avanture. Dan završite uz sir i vino ili toplu čokoladu, i to na jednoj od mnogih božićnih pijaca u gradu.

Hrana, vino i bajke Talina

Prestonica Estonije je bajkoviti grad, dovoljno mali da se ne osećate kao da vam je previše nakon dva ili tri dana odmora. Hrana je fantastična, irvas ili riba sa voćem i slatki, oštri sosevi. Kafići sa velikim, udobnim sofama željno vas iščekuju sa toplim čokoladama ili brendijem, nakon duge šetnje bajkovitim gradom. Obiđite muzej u kuli Debele Margarete i prelepu malu katedralu.

Svečane pijace u Ahenu, u Nemačkoj

Osim samog grada, atrakcija je i izbor alkoholnih pića koja mogu da se nađu na ovim pijacama.

Oaza mira Stare pinakoteke u Minhenu

Ako ne volite gužve po muzejima, Stara pinakoteka u Minhenu je pravo mesto za vas. Saada se renovira, stoga nema gužve, a ulaznica je samo četiri evra. U eri selfija, lepo je videti sopstvenu impresiju Albrehta Direra iz 1500. godine. Druga dva “selfija“ koja ne smete propustiti su i mladi Rembrant i Rubens sa svojom suprugom. Nakon posete, možete se opustiti uz bavarsko pivo.

Specijaliteti Genta u Belgiji

Gent je savršeno mesto za uživanje u odmoru. Gradski Muzej dizajna, u elegantnom starom hotelu Konink jeste savršeno mesto za skrivanje tokom ledenih zimskih dana. U Gentu ima mnogo fantastičnih restorana/pekara, koji se nalaze pri starim supermarketima, koji nude pice pečene na kamenu i lokalne, sezonske obroke, čijim pripremama u kuhinji mogu da prisustvuju i posetioci.

Više od prelepih predela u Oslu

Ovaj grad nudi svetlost i toplotu čak i u najhladnijim danima. Norvežani vole da održe toplu atmosferu udobnosti, pa se najviše koriste sveće i vatre na otvorenom. Šetnja glavnom ulicom će vas posebno oraspoložiti. Svuda se nalaze otvorena veštačka klizališta. Za fantastične predele noću, uđite u metro do Holmenkolena i prošetajte do svetski poznate skakaonice.

Trio restorana u Beču

Osim opšte poznatih atrakcija i ulica u Beču, kada su niske temperature, evo gde se možete ugrejati. Gulašmuseum nudi gulaš sa svinjetinom ili govedinom, sa knedlama i kuvanim krompirom. Ako želite da probate nešto od tradicionalnih jela, u Figlmuleru probajte čuvenu bečku šniclu. Tamo su redovi dugi, teleći kotleti oštrog ukusa, a zlatni hleb viri sa ivice tanjira. Sve servirano sa jednostavnom krompir-salatom i čašom vina. Treći restoran je Griechenbeisl, jedan od najstarijih u Beču, sa udobnom i elegantnom atmosferom i romantičnim svećama.

Božićne pijace Krakova

Ima nečeg začuđujuće lepog u udisanju svežeg hladnog poljskog vazduha. Krakov je jedna od najpotcenjenijih zimskih destinacija. Hrana je odlična. Putovanje je priuštivo. Lokalno stanovništvo je ljubazno. A pored svega toga, sve što za praznike želite da kupite sebi i najbližima nalazi se na božićnim pijacama.

Senzacija u hladnoći Bergena

Bergen je veoma opuštajuća destinacija. Grad nudi mnoštvo zabave i priuštivih stvari uz Bbrgensku karticu. S njom se možete besplatno voziti gradskim prevozom, žičarom, ali i ući u mnoge umetničke galerije i muzeje. Cena karte za 72 sata košta oko 17 evra, što je na primer samo cena ulaznice u akvarijum, tako da je veoma isplativo.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.