Izvor: B92

Promocija manifestacije "Manić - Tisa 63", koja će od 9. do 11. decembra biti održana na reci Tisi na prevodnici u Novom Bečeju, održana je danas na Ribljoj pijaci u Novom Sadu.

Glavni organizator te priredbe Dragan Vukotić rekao je novinarima da će ove godine manifestacija "Manić - Tisa 63", odnosno takmičenje u pecanju ribe "manića", biti održano peti put i da će na nastupiti takmičari iz Mađarske, Slovačke, Rumunije, Bosone i Hercegovine, Republike Srpske i Crne Gore.

"Ova manifestacija okuplja pre svega ljubitelje ribolova, a posebno je atraktivna. jer se peca u zimskim mesecima što je retkost u našim krajevima i jer se peca vrsta ribe koja je nepoznanica za mnoge ribolovce, pošto se pojavljuje samo u zimskom periodu i tada i može da se lovi, a radi se o pravoj ribi bakalaru koji je potpuno identičan onom bakalaru koji se lovi u severnom ledenom moru", rekao je Vukotić.

On je pojasnio da mnogi pecaroši kod nas smatraju da je "manić" u stvari američki patuljasti som, kod nas poznat pod nazivom "terpan" ili "terpi", što je, kako je istakao, velika greška, jer se radi o ribama sličnog izgleda, ali koje su potpuno različite.

Vukotić je dodao da je cilj manifestacije da se promoviše "manić" kao značajan potencijal za razvoj turizma u Novom Bečeju, jer se, kako je rekao, u toj opštini nalazi prevodnica na Tisi, gde se manić mresti i ostaje.

Po Vukotićevim rečima, na manifestaciji "Manić - Tisa 63" biće prikazan i čuveni vojvođanski svinjokolj i pripremanje svinjskih specijaliteta na tradicionalan način.

"Riba manić se lovi tokom noći, pa će tako takmičenje u pecanju biti organizovano u večernjim satima, počeće u 15 i trajaće do 19 sati, a tokom dana takmičari i gosti imaće priliku da vide vojvođanski svinjokolj i tradicionalan nači obrade mesa", najavio je Vukotić.

Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije opštine Novi Bečej Saša Dujin rekao je novinarima da je Novi Bečej na turističkoj mapi Vojvodine prepoznatljiv po manifestacionom turizmu jer se nalazi u samom vrhu u pokrajini po broju manifestacija koje se organizuju tokom godine.

"Sve te manifestacije se organizuju u periodu od kasnog proleća do kasne jeseni, a Manić - Tisa 63 je fenomen, jer se održava u zimskom periodu iz prostog razloga što se riba bakalar, odnosno manić, peca isključivo u zimskom periodu i to smo iskoristili da tu manifestacionu turističku ponudu proširimo i na taj period godine", rekao je Dujin.

On je naglasio da se odluka Turističke organizacije da podrži održavanje pomenute manifestacije pokazala ispravnom jer, kako je istakao, već sada se zna da će u terminu održavanja "Manić - Tisa 63" svi smeštajni kapaciteti u opštini Novi Bečej biti popunjeni.

Današnjoj promociji manifestacije "Manić - Tisa 63" na novosadskoj Ribljoj pijaci prisustvovao je veliki broj građana, koji su bili u prilici da na delu vide kako se prave čuveni vojvođanski čvarci i vojvođanski gulaš od svinjskog mesa i da ih degustiraju. Ovogodišnji "Manić - Tisa 63" traje tri dana, a pored takmičara pecaroša, predviđen je i obilazak kulturno-istorijskih znamenosti Novog Bečeja.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.