Izvor: Tanjug

Gradski menadžer i predsednik Radne grupe za određivanje turističkih zona Goran Vesić izjavio je danas da je Grad Beograd podneo zahtev za određivanje kategorije turističkog mesta prve kategorije nadležnom Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Vesić je u izjavi medijima naglasio da ove godine Beograd slavi 80 godina od kako je 22. decembra 1936. godine proglašen turističkim mestom, što znači da imamo bogatu turističku istoriju.

"Sada je vreme za iskorak kada je u pitanju razvoj turizma, a naš sledeći korak je da Beograd dobije kategoriju turističkog mesta prve kategorije za naredne tri godine. Kategorizacija Beograda kao turističkog mesta vrlo je značajna za promociju Beograda kao turističke destinacije i u direktnoj je vezi sa utvrđivanjem visine iznosa boravišne takse koju plaćaju turisti za pružene usluge smeštaja", rekao je Vesić.

"U Beogradu je samo u 2015. godini bilo 807.607 posetilaca koji su ostvarili 1. 686.017 noćenja, što znači da je broj posetilaca povećan za 7.1 odsto, a broj noćenja za 9.8 odsto. U 2016. godini, zaklučno sa septembrom, Beograd je posetilo 682.159 turista, koji su ostvarili 1.376.748 noćenja", precizirao je gradski menadžer.

Kako je podvukao, u odnosu na prošlu godinu za prvih devet meseci 2016. zabeleženo je ukupno povećanje dolazaka turista za 12 odsto i noćenja za devet odsto.

"Strani turisti su ostvarili 1.074.566 noćenja, što je za 11 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Ovi podaci govore da ćemo ove godine ostvariti rekord u broju turista u našem gradu, kao da se iz godine u godinu ostvaruje konstantna stopa rasta turističkog prometa i prihoda od turizma", naveo je Vesić.

Gradski menadžer je posebno ukazao na činjenicu da je turizam najbrže rastuća privredna grana u Beogradu. On je istakao da je prihod od boravišne takse izvorni prihod budžeta Grada Beograda i pripada svim Beograđanima i precizirao da je od 1. januara do 29. novembra 2016. ostvareni prihod od boravišne takse 243.116.530,50 dinara.

"U odnosu na isti period 2015. ostvaren prihod od boravišne takse uvećan je za 18.308.853,53 dinara ili za 8,5 odsto", dodao je. Kako je istakao, Grad Beograd će početkom naredne godine na osnovu Zakona o turizmu odrediti turističke zone, a u okviru njih turističke destinacije i turističke lokacije. Prema njegovim rečima, taj posao radi Urbanistički zavod Beograda u saradnji sa Sekretarijatom za privredu, Turističkom organizacijom Beograda i gradskim opštinama i "njegov uspešan završetak će nam omogućiti da definišemo šta je beogradska turistička ponuda".

On je dodao da će se definisati zone koje će se posebnim pravilima uređivati i razvijati. Vesić je ponovio da su tokom 2016. najviše noćenja ostvarili turisti iz Turske - 91. 201, potom grčki turisti sa 59.260 noćenja, zatim turisti iz Hrvatske, koji su ostvarili 55.097 noćenja, pa nemački sa 54.670 noćenja i turisti iz Rusije sa 47. 454 noćenja.

On očekuje da će 2017. buitiviše turista iz Kine, zbog čega će već početkom sledeće godine, na predlog premijera Vučića, na najvažnijim turističkim lokacijama biti postavljeni i natpisi na kineskom, uz već postojeće natpise na srpskom i engleskom jeziku.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.