Izvor: A. MIKATA

Autor: {"id":368254,"id_news":1199268,"name":"","surname":"A. MIKATA"}

Muzej Nikole Tesle će i ove godine oboriti rekord po broju poseta i potvrditi epitet ubedljivo najpopularnijeg muzejskog prostora u Srbiji.

Foto: Tamara Polajnar / Flickr.com

Do septembra, "Teslu" je videlo 70.000 ljudi, a modernizovanje izložbe, koja sada uključuje i VR (virtuelnu realnost) rađeno je bez zatvaranja muzeja.

"Interesovanje je neverovatno, pa smo često otvoreni i ponedeljkom, koji je inače neradan dan", kaže Ivana Zorić, kustos Muzeja Nikole Tesle. "Često posetioce primamo i uveče. Jednostavno, ima mnogo poslovnih ljudi koji tokom dana imaju sastanke, pa zamole da uveče pogledaju postavku. Takođe, istu molbu imaju i vodiči, recimo američkih turista koji kruzerom dolaze u Beograd i ceo dan su na izletu. Isto smo uradili i za grupu zaposlenih radnika iz Hongkonga koje je firma nagradila putovanjem na mesto koje odaberu. Oni su želeli da vide naš muzej".

Najviše ga posećuju stranci poput grupa iz Turske, ali i Grčke i SAD. Ima dosta i individualnih poseta turista iz zapadne Evrope. Međutim, podjednako se Teslinom radu dive i naši ljudi, pa svakodnevno pristižu ekskurzije i grupne posete beogradskih đaka.

"Svima se najviše dopadaju Tesline famozne zelene cipele, rukavice i cilindar sa njegovim inicijalima", objašnjava Zorićeva. "Komentarišu njegovu odeću, lične predmete, pisma i instrumente koje je koristio za rad. Međutim, najveća atrakcija su transformator, teledirigovani brod i Teslino Kolumbovo jaje. Nastavnicima se posebno dopada novi 3D prikaz svih načina pomoću kojih se danas dobija struja, jer lako mogu da ih objasne novim generacijama. Trenutno se digitalizuje privatna Teslina biblioteka, pa će uskoro svi moći da pročitaju i pesme Laze Kostića i Jovana Jovanovića Zmaja, koje je voleo i veliki naučnik".

Izvor: Novosti.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.