Izvor: vecernji.hr

Jedna avio-kompanija upozorila je 600 od ukupno 3.500 članova posade da moraju da smršaju u roku od pola godine.

Za neke aviokompanije ovo pravilo još uvek važi.

Jedan od razloga, kako tvrdi Bet Vindzor koja je radila za četiri najbolje svetske kompanije, je taj da stjuardese ne smeju da se ugoje. Već je uobičajeno pravilo da je stjuardesa vitka i da mora dobro da izgleda, a neke kompanije i dalje se drže toga koncepta iako su se stvari do danas prilično promenile.

Bet je otkrila nekoliko tajni, a jedna od njih je vezana za uniforme. Ova stjuardesa kaže da se tu radi o estetici i praktičnosti. Avio-kompanije žele da njihove devojke ostanu u formi.

Idete na kontrolu težine

"Nakon što dobijete uniformu, to je to, ne možete dobiti veći broj ako otkrijete da ste dobili nekoliko kilograma", kaže Bet.

"Avio-kompanija će vam dati jedan mesec da izgubite na težini inače će vas staviti u program kontrole težine", dodala je stjuardesa. "To je istina", kaže Bet, i dodaje da mnoge avio kompanije zahtevaju da kilaža bude proporcionalna visini. Oni koriste indeks telesne mase (BMI) za merenje i praćenje gojaznosti.

"BMI se koristi za izračunavanje težine, da se telesna masa u kilogramima podeli s kvadratom nečije telesne visine u metrima", stoji u pravilima vazduhoplovne kompanije. BMI koji iznosi 19-24,9 je zadovoljavajući. Er Indija je na primer prošle godine upozorila 600 od ukupno 3.500 članova posade da morajusmršaju u roku od pola godine. Ako to ne urade, rizikuju posao, tačnije, neće više biti na letovima.

Avio-kompanija je čak jednom objavila da će s leta "skinuti" oko 130 stjuardesa zbog visokog BMI-ja. Inače "zdrav" BMI je između 18,5 i 24,9, ali kod avio-kompanija to je često restriktivnije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.