Izvor: B92

Nedavno se saznalo da Beli klifovi Dovera u Engleskoj erodiraju brže nego ikada, a glavni razlog su promene obale, koje su napravili ljudi. Ovo nažalost nije jedini slučaj – promena klime, krčenje šuma, turizam i industrija imaju razarajući efetkat na ove divne tvorevine prirode širom sveta. Sve to povlači za sobom pravi domino efekat, pa se tako povećao i broj ugroženih vrsta.

Foto: Malcolm Manners / Flickr.com

Istraživači su ove nedelje objavili da se klifovi povlače za 32 cm svake godine, dok je ranije to bilo samo 2 cm godišnje. Ovo su samo neke od mnogih destinacija koje, pod uticajem raznih faktora, polako nestaju, piše Dejli mejl.

Venecija tone pet puta brže nego ranije. Naučnici kažu da naginje ka istoku i ide ka Jadranskom moru, i to za 2 mm svake godine, u poslednjih deset godina. Nadaju se da će novi odbrambeni sistem Eksperimentalni elektromehanički modul (Mose) uspeti da zaštiti grad od visokih plima.

Iako spada u jedno od sedam svetskih čuda, skoro trećina Velikog kineskog zida je nestala, piše u izveštaju iz prethodne godine. Prirodna erozija, ljudska destrukcija i manjak zaštite su doveli do toga. U septembru je pokušaj kineskih vlasti da poprave zid propraćen kritikama lokalnog stanovništva, ali i ljudi iz drugih delova sveta, jer je zbog betoniranja zid navodno izgubio svoju specifičnost.

Stručnjaci su otkrili da nivo Mrtvog mora opada, u proseku za jedan metar godišnje. Smatra se da je razlog to što više vode otiče iz njega nego što dotiče iz reke Jordan. Od 1pedesetih do danas nivo ovog mora, koje predstavlja veliku atrakciju za turiste, opao je za 40 metara.

Foto: Thinkstock / Naska linije

S druge strane, rastući nivo mora preti svetskoj populaciji koja živi na niskim oblastima i ostrvima, koji su pod sve većim rizikom od poplava, uključujući rajska ostrva Maldive. Zbog velikog straha da će jednoga dana potonuti, maldivske vlasti su počele da grade veštačka ostrva za svoje stanovništvo.

Glečer Čakaltaja star 18.000 godina je nestao. Na 29 km od La Paza, na Andima Bolivije, padine Čakaltaja su nekada važile za najstarije skijalište na svetu. Između 1940. i 1982. godine,glečer je počeo da propada i njegova površina se sve više smanjivala, dok 2005. godne nije potpuno nestao.

Linije u pustinji Naska su izbrisane. One su 2.500 godina izdržavale probu vremena u svom suvom i udaljenom području u pustinji Naska u Peruu. Ove linije predstavljaju preko sto stilizovanih crteža na pustinji koji su toliko veliki da se mogu videti samo iz vazduha. Kao rezultat infrastrukture, koja je izgrađena kako bi se izašlo u susret posetiocima, 2009. godine je voda koja se slila sa jednog auto-puta, nakon obilne kiše, obrisala jedan “crtež”. Da ne spominjemo štetu koju je nanelo miniranje oblasti, jer su kompanije iskopavale građevinski materijal.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.