Izvor: B92

Dva meseca nakon razornog zemljotresa u kojem je živote izgubilo 300 ljudi, Italiju je pogodio još jedan zemljotres, za koji kažu da je najgori u poslednjih 30 godina, zbog kojeg su se pojavile pukotine na svetski poznatim znamenitostima u Rimu.

Zemljotres je pogodio centar Italije, ali su se posledice osetile i u Rimu i Veneciji, a u izveštaju stoji da su se nakon zemljotresa pojavile pukotine na čuvenim italijanskim znamenitostima, uključujući i 2.000 godina star čuveni Koloseum u Rimu.

Takođe, pojavile su se pukotine i na Crkvi Svetog Pavla, sagrađenoj u 4. veku, a krovni venac je delimično otpao s građevine tokom potresa.

Deo koji je pridržavao ogroman svećnjak takođe je oštećen i može izazvati veliku štetu. Ova bazilika spada u jednu od četiri najstarije u Rimu.

Izgleda da se uspavani vulkan, koji se nalazi oko 20 kilometara od prestonice može aktivirati nakon što su stručnjaci pronašli znake aktivnosti duboko ispod površine.

Oni navode da erupcija nije neminovna i da će se dogoditi za oko 1.000 godina.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.