Izvor: Tanjug

Opština Sjenica aplicirala je projektom za kandidovanje tehnologije pripreme sjeničkog sira za Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Prema rečima pomoćnika predsednika opštine Mustafe Baltića, moguće dobrobiti od ovog projekta su brojnie kako za proizvođače tako i za čitavu lokalnu zajednicu. „Ako pričamo o značaju, treba napomenuti da su koristi brojne. Pre svega to je sprečavanje nestanka proizvoda utapanjem u industrijske i nekvalitetne sireve, sprečavanje zloupotreba, brendiranje i promovisanje ekskluzivnosti i kvaliteta, a samim tim bi se povećali poljoprivredni i turistički kapaciteti sjeničkog kraja“, tvrdi Baltić.

Predsednik Skupštine opštine Sjenica Muhedin Fijuljanin je istakao da je zaštita tradicionalnih vrednosti važna, jer se na taj način čuvaju posebnosti ovog kraja, ali se i približavaju drugima.

"Sjenica je već postala prepoznatljiva na turističkim mapama ne samo Srbije i regiona, već i Evrope i čitavog sveta, a svakako da će zaštita tehnologije izrade sjeničkog sira biti dodatni zamajac u razvoju turizma i čitave opštine“, rekao je Fijuljanin.

Kandidaturu je pripremila opština Sjenica u saradnji sa Etnografskim institutom iz Beograda, dok će monitoring vršiti Regionalni centar za razvoj poljoprivrede i sela.

„Laboratorija Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela dokazivaće i kontrolisati kvalitet sira kao i tehnologiju proizvodnje i time daje dodatnu vrednost što je cilj ovog projekta“, kazao je direktor Regionalnog centra Esad Hodžić. Razmatranje kandidature sjeničkog sira za Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa očekuje se u decembru mesecu ove godine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.