Izvor: B92

Nekadašnja tajna kineska nuklearna baza skrivena u ogromnoj pećini konačno je otvorena za posete turista.

Nekadašnji kineski tajni nuklearni bunker, koji je ujedno i najveća pećina na svetu koju je napravio čovek, konačno je otvoren za javnost.

Nuklearno vojno postrojenje 816 nalazi se na planinama okruga Fuling u kineskoj opštini Čoking, a stvoreno je za proizvodnju plutonijuma 1960. godine. Ovaj projekat trajao je 17 godina i uključivao je više od 60.000 vojnika.

Iako je svaka operacija zaustavljena 1984. godine sa baze, sve do 2002. godine nije skidana oznaka poverljivosti i bila je zatvorena za posetioce.

Administrator mesta Jang Jan izjavio je: “Do sada nijedan strani turista nije posetio pećinu. Tura traje tri sata i posetioci moraju da prate vodiča da se ne bi izgubili u ogromnoj pećini.“

Enorman prostor zauzima više od 19,3 km, sa 18 glavnih pećina i više od 130 puteva i tunela, koji su dovoljno široki za automobile.

Dizajnirana je tako da može da podnese hiljade tona TNT eksploziva, a prijavljeno je da je tokom radova poginulo više od 100 radnika.

Ovih dana, mesto se renovira i imaće raznobojna moderna svetla, kao i projekcije koje će edukovati turiste o istoriji pećine.

“U ovoj bazi se nikada nije vršila nikakva operacija, niti se ikada čuvao neki nuklearni materijal, tako da nema potrebe da turisti budu zabrinuti zbog radijacije ili za svoje zdravlje. Mesto je bezbedno“, tvrdi Jang Jan.

Pogledajte kako izgleda:

Izvor: Daily Mail

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.