Izvor: punkufer.hr

Kako bi putovanje prošlo bez komplikacija, uvek imajte na umu nekoliko bitnih stvari.

Evropa nije “egzotičnaa” i više manje ne treba očekivati velike probleme na putovanjima. Ipak, nekoliko preporuka nije na odmet.

Ne oslanjajte se previše na kreditne kartice

Naravno da ćete njima plaćati u brojim prodavnicama i restoranima, ali u kafićima ili prodavnicama suvenira često nećete moći. Zato, sa sobom uvek imajte gotovinu, tako je mnogo jednostavnije.

Oblačenje

Ako znate da ćete tog dana ići u obilazak hramova i crkvi, ponesite nešto sa dugim rukavima.

Uzimanje prve organizovane ture na koju naiđete

Ukoliko ste se već odlučili za turu gradom, bila ona vožnja autobusima ili šetnja i razgledanje s vodičem, raspitajte se pre toga koja je dobra. Svašta se nudi, a ne morate baš vi biti oni koji će skupo platiti nešto što ne valja.

Ne očekujte besplatnu vodu

Kao ni korpu sa hlebom. Na mnogim mestima će biti besplatno, posebno voda u bokalu, ali nemojte se iznenaditi ukoliko vam i to naplate koji euro.

Učenje osnovnih reči zemlje u koju idete

Lepo je potruditi se i naučiti bar kako se kaže 'hvala', 'molim' ili 'dobar dan' u zemlji koju posećujete. Na taj način pokazaćete poštovanje prema domaćinima, a ovo bi vam posebno moglo koristiti u manjim mestima, gde mnogi ne znaju ni engleski.

Nošenje prevelikog kofera

Zaboravite na to i uzmite putnu torbu normalne veličine. Budite racionalni, ne treba vam baš ne znam koliko krpica za par dana u drugom gradu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.