Izvor: B92

Bečka pokrajinska skupština je usvojila novi amandman Zakona o unapređenju turizma koji propisuje obaveznu prijavu za sve one koji iznajmljuju sobe ili apartmane gostima – bez obzira da li su u pitanju preduzetnici ili fizička lica.

Direktor Turističke organizacije Beča, Norbert Ketner, smatra da ovaj amandman predstavlja suštinski podstrek u pravom smeru koji omogućava ekonomiju deljenja i fer plej u turizmu.

Od 2013. godine u Beču postoji obavezna boravišna taksa koja se naplaćuje za svaki boravak u glavnom gradu Austrije koji se odvija uz naknadu, što takođe važi za privatne sobe i apartmane. Novi amandman obavezuje ponuđače smeštaja da prijave svaku smeštajnu jedinicu, a internet platforme da prijave kontakt podatke svojih ponuđača i adrese svih iznajmljenih smeštaja. Ovo će omogućiti gradu da kontroliše plaćanje poreza.

Ponude ekonomije deljenja doprinose raznolikosti turističke ponude grada, ali je neophodno da svi oni koji učestvuju u turističkom tržištu Beča, podležu istim pravilima i dažbinama. Uvođenjem zakonske regulative Beč stvara osnovu za transparentnu konkurentnost i pravnu sigurnost za sve one ponuđače koji su se nalazili u sivoj zoni, rekao je Ketner.

Kazna za one koji ne prijave boravak svojih gostiju, iznosiće 2.100 evra. Strategija Beča jeste da se prvo fokusira na informisanje i edukaciju u vezi sa ovom temom, a ne odmah na kažnjavanje.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.