Izvor: B92

Članovi gradskog veća naveli su kao razlog tvrdnju da skulptura italijanskog istraživača Kristofera Kolumba glorifikuje kolonijalizam, odnosno "pokoravanje Amerike".

Nekoliko godina nakon što je sagrađen Kip slobode u Njujorku, u Barseloni je javnosti predstavljena statua Kristofera Kolumba.

I dok ona prva predstavlja slobodu i prijateljstvo, španski lokalni zvaničnici smatraju da bi drugu trebalo rasparčati jer simbolizuje najgori aspekt kolonijalizma.

Prema navodima Gardijana, u petak će biti predata molba za uklanjanje bronzane skulpture visoke 61 metar, kao i svih ukrasa na stopi stuba na kojem se nalazi, uključujući likove Kolumbovih ktitora, kralja Ferdinanda i Izabele Prve, kraljice Kastilje.

Oni, prema Telegrafu, “glorifikuju osvajanje Amerike i njenu ‘muzeumifikaciju’ kroz istorijsku interpretaciju”.

Levičari navode da bi, umesto toga, poželjnije bilo postaviti neku strukturu koja bi obeležavala ‘američki otpor imperijalizmu i porobljavanju, kao i afro-američkoj i starosedelačkoj rasnoj segregaciji’.

Statua, koja je postavljena 1888. godine, nije jedino što zvaničnici nameravaju da uklone. Na listi se nalaze i statua prodavca robova ispred zgrade glavne pošte, španske zastave koje krase zgrade lokalnih opština, kao i proslavu Kolumbovog dana 12. oktobra, piše Njuzer.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.