Izvor: B92

KIneski zvaničnici kritikovani su zbog renoviranja dela Kineskog zida, koji, kako kažu, sada podseća na biciklističku stazu.

Kineski zvaničnici su izvrgnuti ruglu zbog renoviranja 700 godina starog dela Kineskog zida, koji je Unesko proglasio svetskom baštinom.

Ovaj široko ismevani projekat uključuje 8 km netaknutog dela zida, koji se zove Sjaohekou, a koji je poznat kao “najlepši, divlji, veliki zid“.

Takozvane kule za stražu su sada ravne, kako bi se sprečilo dalje propadanje uzrokovano različitim elementima. Iako je zid sada zaštićen, on podseća na biciklističku stazu postavljenu nasred brda.

“Stari zid je bio veoma oštećen i cilj restauracije je da se spreči njegovo propadanje i raspadanje usled kiše“, kaže za "Gardijan" kineski zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman jer nije ovlašćen da govori za medije.

Dong Jahui, potpredsednik Društva za proučavanje Velikog zida, kaže: “Ovakva vrsta popravke utiče na sliku koju ljudi imaju o Velikom zidu, poštovanje koje imaju prema njemu, njegovoj istoriji i kulturi. Renoviranje je zaista smešno.“

Zid datira iz davne 220. godine pre nove ere, kada je služio za odbranu Kine od invazije severnih plemena. Konstrukcija se nastavlja i do vladavine dinastije Ming (1368-1644), sve dok nije postala najveća vojna struktura na svetu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.