Izvor: lonelyplanet.com

Autor: {"id":357556,"id_news":1170650,"name":"","surname":"lonelyplanet.com"}

U proteklih godinu dana Egipat se borio da ponovo privuče turiste, koji ovu destinaciju više ne smatraju bezbednom. Ipak, sada pribegavaju novoj strategiji.

Egipat trenutno radi na obnovi objekata na čuvenom platou Giza, uključujući i piramide i Veliku sfingu, a radovi bi trebalo da budu gotovi u septembru.

Projekat vredan 35 miliona dolara započet je 2009. i podrazumeva pravljenje nove kontrolne sobe, izgradnju centra za posetioce i proširenje parkinga.

Korpe za otpatke instalirane su širom Gize, a prodavci suvenira premešteni u označene oblasti, kako ne bi ometali posetioce.

Neki spomenici zahtevaju potpunu obnovu, dok neki moraju da se prepravljaju posle neadekvatne restauracije sprovedene pre uvođenja zakona o zaštiti antikviteta.

Pored toga, znakovi na engleskom i arapskom upozoravaće posetioce da se ne penju na piramide i druge spomenike, nakon što je u januaru jedan nemački tinejdžer napravio seriju spektakularnih fotografija s vrha piramide i tako izazvao pažnju svetske javnosti.

Pošto pentranje po trošnom kamenu od kojih su piramide sagrađene izaziva nepopravljivu štetu, vlasti prete kaznom zatvora i do tri godine onima koji se ogluše o zabranu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.