Izvor: B92

U Srbiji se poslednjih meseci beleži rast broja turista, kako stranih, tako i domaćih, a primetno je da se sve više naših građana odlučuje da bar deo odmora provedu u zemlji. Istraživali smo koliko su vaučeri za odmor u Srbiji isplativi i koliko su uticali na porast broja turista.

U vreme finansijske krize Ministarstvo turizma domaćim turistima ponudilo je besplatne vaučere u vrednosti od 5.000 dinara.

Oko 38.000 građana od početka godine odlučilo je da iskoristi ovaj vid pomoći, za razliku od prethodne godine, kada je broj domaćih turista bio upola manji.

“Cene su ove godine bile prihvatljivije nego prošle u velikom broju objekata, pre svega u privatnim objektima koji su se prijavili. Ako vidimo da je tih 5.000 skoro deset procenata prosečne plate, to je onda sigurno uticalo na neke ljude da se odluče na putovanje”, kaže Aleksandar Seničić, direktor Jute.

U Ministarstvu kažu da ih raduje činjenica da se sve više građana odlučuje da bar deo odmora provede u svojoj zemlji.

“Naša ideja, ambicija sa vaučerima nije bila da mi vodimo borbu sa uslovno rečeno turistima koji nameravaju da svoj godišnji odmor provedu negde na moru”, kaže Rasim Ljajić, ministar turizma i telekomunikacija. “Ta bitka je unapred izgubljena, ako je tako koncipiramo. Naša ideja je bila da ponudimo našim građanima, naročito onima koji nemaju mogućnost da letuju negde na moru, da deo svog godišnjeg odmora provedu u zemlji, odnosno na nekoj od naših turističkih destinacija”.

Preostalo je još 8.000 vaučera za koje građani mogu da se prijave do 15. oktobra. Najveća zainteresovanost je među penzionerima, dok se nešto više od 30 odsto turista s platom ispod 60.000 dinara odlučuje za letovanje u nekoj od mnogobrojnih banja i planina.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.