Izvor: Novosti

Rajsko ostrvo u Jonskom moru primereno je srpskom džepu. Poznata po divljim plažama, do kojih se najčešće teško stiže. Cene apartmana u sezoni su od 400 do 700 evra

Rajsko ostrvo Lefkada, ne veće od 300 kvadratnih kilometara, udaljeno je oko 1.000 kilometara od Beograda i do njega se stiže, ako nema gužve na granici, za 11-13 sati. Nalazi se na Jonskom moru, a sa kopnom je povezano prevlakom dugom dva kilometra i pokretnim mostom, koji se po potrebi pomera da bi jahte ušle ili izašle iz čuvene marine u glavnom gradu Lefkasu.

Ostrvo je prepuno borovih šuma i maslinjaka, a duž kolovoza ima i drveća limete i palmi, sa kojih vise grozdovi banana. Lefkada je poznata po divljim, neuređenim plažama, do kojih se najčešće teško stiže: uskim putevima sa serpentinama, gde se jedva mimoiđu dva vozila, kroz šumu ili preko stenja. Ali, svaki napor je na kraju nagrađen nezamislivo tirkiznim, toplim morem, i čistim peščanim, šljunkovitim ili neverovatno belim kamenitim plažama.

Najpoznatije su Megali Petra (stiže se preko oštrog kamenjara), Milos (put od dvadesetak minuta uzbrdo kroz šumu), Porto Kaciki (silazi se niz stotinak stepenica), Egremni (razrušena je posle zemljotresa, pa joj je sa kopna skoro nemoguće prići, ali se do nje organizuju izleti čamcima), Agiofili, Vasiliki (centar surfera), mnoštvo uvala...

Najpoznatija organizovana plaža, puna kafića, Katizma, zbog otvorenog mora gro sezone nudi uzbudljivo kupanje na talasima. Komplet, suncobran i dve ležaljke košta od pet do sedam evra.

Cene apartmana u sezoni kreću se od 400 do 500 evra u julu, a od 600 do 700 u avgustu. Noćenje sa doručkom u hotelu po osobi košta od 40 do 330 evra, u zavisnosti od hotela.

Najveći broj naših turista ide u Nidri, drugo mesto po veličini na ostrvu, ali dosta njih je smešteno i u manjim mestima uz obalu ka Lefkasu. Sam Lefkas, osim poznate marine, ima i staro utvrđenje Santa Maura, šarmantne, kamene uličice, letnju pozornicu, mnoštvo taverni i neuobičajeno veliki broj crkava.

NAJBOLjI IZLETI

Najpopularniji izlet podrazumeva obilazak nekoliko plaža na Lefkadi, odlazak do Itake i Kefalonije, i kupanje plovidbu oko čuvenog ostrvceta Skorpios, koje je nekada pripadalo moćnim Onazisima, a sada ga je na 99 godina iznajmio ruski bogataš Dmitrij Ribolovljev. Za 35-60 evra na dan možete i sami iznajmiti motorni čamac s tendom, kojim možete obići ostrvce Meganisi, prepuno tirkiznih uvala. Na njemu je poznata pećina Papanikolis, odnosno Daimonas, u kojoj se, posle kapitulacije Grčke, 1941. godine, skrivala podmornica i koristila pećinu kao bazu za podvodne operacije

izvor: novosti

foto: flickr.com/gterez; gterez

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.