Izvor: B92

Bratislava - prestonica Slovačke za turiste koji vole miran ritam

Bratislava je lep srednjoevropski grad na Dunavu koji može da se vidi za jedan dan.

Ipak, miran ritam koji žive građani magnet je za posetioce koji požele da se uklope u atmosferu i uživaju u kafićima Starog grada ili prekrasnom pogledu koji se pruža sa zamka.

10.00

Stari gotski grad je izuzetno fotogeničan, jer su ulice uske i svaka ima poneko iznenađenje. Danju se po gradu mogu videti bronzane skulpture na najneočekivanijim mestima. U starim zgradama nalaze se zanimljivi kafići i butici. Uveče, pod uličnom rasvetom, iste ulice izgledaju potpuno drugačije.

11.00

Plava crkva najveća je turistička atrakcija, jer je i spolja i iznutra, zaista, plava. Ne nalazi se u strogom centru, ali vredi zalutati do Crkve Svete Elizabete.

12.00

Ogroman stub iz 1960. godine koji se vidi na brdu iz svih delova grada spomenik je podignut u čast 6.000 sovjetskih vojnika koji su poginuli kako bi oslobodili Slovačku od nacista. Lepo održavan spomenik siguran je dokaz da Slovaci izuzetno poštuju svoju prošlost i junake iz Drugog svetskog rata.

13.00

Prelepi zamak koji čuva grad datira iz prvog veka naše ere, a sa njegovih zidina Bratislava se vidi kao na dlanu. Zamak je kompletno rekonstruisan, jer je zbog požara u 19. veku bio ruina. Tu se nalazi državna administracija, ali i muzej Slovačke.

14.00

Jedan od najvećih visećih mostova na svetu nalazi se u Bratislavi, a nasred Dunava na visini od 95 metara je i NLO vidikovac jer izgleda kao "leteći tanjir". Nažalost, u toku je renoviranje.

15.00

Pored lepe zgrade Narodnog pozorišta može se posetiti i Nacionalna galerija koja se nalazi u palati iz 18. veka.

16.00

Bratislava je okružena lepim baroknim zamkovima, a u ponudi je i izlet u bunker. Reč je o betonskom sistemu fortifikacije iz vremena "gvozdene zavese". Na izletu može da se doživi kako je izgledala svakodnevna rutina vojnika, a može da se uđe i u originalni bunker koji je čuvao Bratislavu od nacističkih vojnika 1938. godine.

18.00

Pošto je Bratislava grad-blizanac sa Bečom za 45 minuta katamaranom se može stići do austrijske prestonice, što je dobar razlog da se produži boravak.

izvor: novosti

foto: flickr.com/Lukes_photos; Miroslav Petrasko; Miroslav Petrasko

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.