Izvor: B92

Ljubitelji šešira iz 15 država okupili su se večeras u beogradskoj Skadarliji na šešir-fest "Šeširijada 2016".

Popularnu manifestaciju je otvorio gradski menadžer Goran Vesić koji izrazio zadovoljstvo što je Šeširijada okupila više od 200 učesnika iz 15 zemalja.

Vesić je rekao da je u pitanju lepa manifestacija, "jedna od onih koja privlači turiste u srpsku prestonicu, ali i koja građane i goste Beograda upoznaje sa tradicijom i istorijom, saopštila je gradska uprava.

"Šeširijada je prava prilika da se posetioci upoznaju sa onim šta je Beograd nekada bio, kako se Skadarlija razvijala u 19. veku kada je Beograd pokušavao da iz jedne orijentalne varoši postane moderan evropski grad", rekao je on.

Organizatori manifestacije su Društvo "Skadarlija" i Turistička organizacija Beograda a pored domaćih šeširdžija, učestvuju i gosti iz Bijeljine, Banjaluke, Ohrida, Herceg Novog, Zagreba, Opatije i Portoroža.

Predsednik Društva "Skadarlija" Dragan Gligorijević kaže da na današnjoj "Šeširijadi" učestvuju takmičari s pet kontinenata i da se tom manifestacijom šalje poruka da je Beograd gospodski grad.

Biće izabri najbolji starogradski, etno, diplomatski, poslovni, najmanji i najveći šešir.

Cilj festivala je da podsetiti Beograđane i turiste na vreme kada je u Skadarliji, poznatoj boemskoj četvrti, bilo nezamislivo biti bez šešira, bilo da ste dama ili gospodin u provodu, glumac ili glumica u izlasku ili devojčica ili dečak u šetnji.

Duž cele Skadarske ulice od 17 časova odvijaju se razni kulturno-umetnički programi koji obuhvataj plesne tačke, koncerte violine i harmonike, starogradsku muziku ali i čitanje aforizama i anegdota iz istorije ove čuvene ulice.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.