Izvor: A. Mikata

Autor: {"id":350494,"id_news":1150516,"name":"","surname":"A. Mikata"}

I Beograd je destinacija gde možete da provedete zanimljiv vikend ili odmor. Većina programa sa vodičem je besplatna ili košta oko 400 dinara, pišu Večernje novosti.

Bisokop u srcu Skadarlije, vožnja tramvajem "krugom dvojke" u pratnji vodiča, kajakom ispod šest savskih mostova, vožnja skuterima po mostu na Adi, kafa kod kneginje Ljubice, rakija kod kneza Miloša ili čaj kod Jevrema Grujića...

Bez obzira na to da li u njemu živite ili želite da ga posetite tokom letnjih meseci, Beograd se može razgledati na mnogo načina. Dešava se da turisti u srpskoj prestonici, često bolje poznaju Beograd od samih Beograđana. A razgledanje našeg najvećeg grada nije skupo. Većina programa, uz pratnju turističkih vodiča, čak je besplatna!

Vožnju legendarnim "krugom dvojke" u pratnji dobrog poznavaoca velegrada organizuje Turistička organizacija Beorgada svake subote, a tura je potpuno besplatna! Međutim, grad se najbolje upoznaje pešice, a nekoliko zanimljivih besplatnih dvočasovnih tura svakog dana počinje od 10.30, 11, 13 ili 14 časova sa Trga republike. Šetnje započinju pričom o knezu Mihailu, Narodnom pozorištu i muzeju. Iz perspektive lokalnog vodiča mogu da se saznaju zanimljiviji detalji o umetnosti, kuhinji, noćnom životu i karakteru Beograđana.

- Napravite najbolje fotografije sa platoa sa kog se vide Novi Beograd i Zemun, pogledajte gde su snimani "Maratonci" i čujte najzanimljivije anegdote iz starog Beograda - kaže Jelena Stanković iz Turističke organizacije Beograda. - Ko se umori od šetnje, može prestonicu da doživi sa skutera ili da se "prošeta" Kalemegdanom na segveju.

Razgledanje Beograda sa skutera ili segveja košta 49 evra, a biciklom 1.500 dinara. Tako uz četvoročasovnu vožnju dvotočkaša razgledate brutalističku arhitekturu po Novom Beogradu. Polazak je svakog dana u 14 časova ispred gradske biblioteke.

Najjednostavnije je grad videti iz "BS" autobusa sa otvorenim krovom. Međutim, sa kartom od 1.200 dinara dobija se ne samo razgledanje sa zemlje, nego i vode. Bez broda, autobuska karta košta 600 dinara.

Izuzetno su popularne i tematske ture poput "Podzemnog Beograda", "Crveno-crnog" za ljubitelje sporta, ali i ture "Nikola Tesla", "Tragom Ive Andrića", "Beogradski zadužbinari", "Kratki vodič kroz istoriju slatkiša u modernom Beogradu" i "Beogradski muzički vremeplov". Većina tura košta 400 dinara, a mogu se rezervisati u Info-centru TOB u Knez Mihailovoj.

- Uvek podstičemo turiste da koriste besplatne programe - ističe Stankovićeva. - Recimo, svake subote uveče u Skadarliji od 21 čas mogu da se besplatno gledaju filmovi, a od 16. jula dan može da se provede u Topčiderskom parku sa knezom Milošem i kneginjom Ljubicom. Šetnja Savskom promenadom najveće je i najprijatnije iznenađenje posetiocima Beograda, kao i odlazak u kreativni distrikt Savamala. Toplo preporučujem i besplatne koncerte u "Bir gardenu" na makiškoj strani Ade Ciganlije. Ko ne voli pivo, može da svrati u Dom Jevrema Grujića na čaj i tortu "kraljica Natalija". U petak, 1. jula nikako ne treba propustiti odlazak na Kalenić pijacu, gde se održava "Beogradski noćni market".

KRSTARENjA

Krenite u viteški pohod srednjovekovnim bojnim brodom "Slavjana" kojim upravlja Svibor. Deca će uživati na ovom putovanju (svakog dana od 16 i 18 časova). Karta je 1.200 dinara, ali je doživljaj nezaboravan. Krstarenje brodom "Trajan" i "Stevanjskim livadama" je 600 dinara, a krstari se od petka do nedelje. Karta za brod "Kej" košta 450 dinara (svakog dana od 18 časova). Može i kajakom da se prođe ispod šest savskih mostova za 30 evra.

Izvor: novosti.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.