Izvor: sputniknews.com

Arheolozi Instituta za istoriju materijalne kulture Ruske akademije nauka obnovili su iskopavanja na najjužnijoj tački Kerčkog moreuza na Krimu, gde se u IV veku pre nove ere nalazio antički lučki grad Akra.

Ronioci pregledaju dno Kerčkog moreuza pomoću najnovije specijalne opreme. Naučnici smatraju da zgrade pronađene ispod vode predstavljaju stambeni prostor drevnog grada Akre, koji je potonuo nakon potapanja obale.

Arheolozi se nadaju da će ekspedicija omogućiti da se prikupi više podataka o tom istorijskom spomeniku koji se ponekad naziva i „Krimska Atlantida“.

Omaleni grad Akra sagrađen je u podnožju rta Takila pre više od dve i po hiljade godina. Za sada je proučeno svega pet odsto antičke luke, ali naučnici su već uspeli da otkriju bunar, ostatke odbrambenih zidova i nekoliko kuća.

Prvo arheološko ispitivanje rta sprovedeno je 1929, a ponovno ispitivanje 1976. godine. Interesovanje za najjužniju tačku Kerčkog moreuza poraslo je početkom ’80-ih godina prošlog veka, kada je tamo pronađeno sto pedeset antičkih novčića.

Tokom ’90-ih godina istraživanja „Krimske Atlantide“ su prekinuta. Pre šest godina arheolozi su nastavili ekspedicije, a ove godine radovi se vrše ne samo u moru, već i na kopnu.

izvor: sputnik

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.