Izvor: CNN

Sa najboljim koralnim ekosistemom na svetu, Veliki koralni greben jedno je od sedam prirodnih čuda koja se nalaze na Uneskovoj listi svetske baštine.

Veliki koralni greben takođe se našao na vrhu liste najtraktivnijih destinacija koje, prema čuvenoj kompaniji “U.S. News & World Report”, treba posetiti 2016. i 2017. godine, piše CNN.

“Reč je o jedinstvenoj prilici, s obzirom na to da se u vestima sve češće spominje odumiranje ovog prirodnog dragulja usled masovnog izbeljivanja korala koje uzrokuje rast temperature mora. Putnici bi trebalo da vide greben što pre jer uskoro može da se desi da od njega ne ostane ništa”, napisala je urednica kompanije "U.S. News" Erin Šilds u saopštenju koje je objavljeno u utorak.

Greben se prostire na površini od 344,400 kvadratna kilometra i uključuje 600 kontinentalnih ostrva, 3,000 koralnih grebena i 150 priobalnih ostrva mangrova.

Nacionalni park "Veliki kanjon Kolorada" proglašen je top destinacijom u SAD, Vankuver najboljom kanadskom destinacijom, dok je tu titulu u Aziji poneo Bali.

U Evropi se preporučuje poseta Rimu, dok je u Africi/na Bslikom Istoku najprivlačniji Kejptaun.

Ako putujete u Centralnu i Južnu Ameriku, posetite ostrva Galapagos, a u Meksiku ćete se nabolje provesti u saveznoj državi Oahaka.

Kompanija “U.S. News & World Report” sastavila je listu na osnovu rezultata detaljnog istraživanja više od 250 destinacija širom sveta, koristeći metodologiju koja kombinuje stručne analize i mišljenja putnika.

Lista 25 najboljih turističkih destinacija za 2016-17. godinu izgleda ovako:

25. Budimpešta, Mađarska

24. Argentinska Patagonija, Argentina

23. San Francisko, Kalifornija

22. Bali, Indonezija

21. Britanska devičanska ostrva

20. Nacionalni park Veliki kanjon Kolorada, SAD

19. Vašington, SAD

18. Kairo, Egipat

17. Hong Kong

16. Amsterdam, Holandija

15. Nacionalni Park Jeloustoun, SAD

14. Rio de Žaneiro, Brazil

13. Sidnej, Australija

12. Barselona, Španija

11. Kejptaun, Južnoafrička Republika

10. Maui, Havaji

9. Njujork, SAD

8. Rim, Italija

7. London, Engleska

6. Kusko, Peru

5. Tokio, Japan

4. Firenca, Italija

3. Bora Bora, Francuska Polinezija

2. Pariz, Francuska

1. Veliki koralni greben, Australija

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.